Theorie dat Bitcoin nieuwe recordprijs zal zien door aankopen van grote bedrijven begint te wankelen

Geen enkel nieuw beursgenoteerd bedrijf heeft dit jaar al Bitcoin toegevoegd aan zijn balans. De koopwoede van crypto-organisatie Luna Foundation Guard maakt ook weinig indruk op de markt.

De Amerikaanse ondernemer Michael J. Saylor heeft met zijn fonds MicroStrategy een glashelder investeringsplan: Bitcoin kopen en bijhouden. “Door Bitcoin te adopteren als onze belangrijkste schatkistreserve onderscheidden we ons van conventionele concurrenten en versterken we ons merk”, meent Saylor doorgaans.

Saylor hoopt dat hij andere bedrijven kan overtuigen om ‘s werelds meest waardevolle cryptomunt ook te voegen aan de balans. Het idee is dat massaal koopgedrag van de bedrijfswereld de koers en adoptie van Bitcoin zou verhogen en bovendien het aanbod op de markt zou verlagen, wat volatiliteit zou moeten beperken.

Om deze reden gaf Saylor in 2021 nog een werkcollege aan ondernemingen om hen aan te leren hoe je het best Bitcoins kan opslurpen en bewaren. Zeker 1.400 bedrijven woonden het evenement bij. In februari hield Saylor een tweede werkcollege voor bedrijven. Block-CEO en Bitcoinstier Jack Dorsey was ditmaal ook van de partij om bedrijven te overtuigen Bitcoin te kopen.

Waarom kopen beursgenoteerde bedrijven geen Bitcoin?

Het plan van de Bitcoinadepten loopt echter helemaal niet gesmeerd. Volgens gegevens van CoinGecko zouden er in de laatste maanden niet veel bedrijven bijgekomen zijn die Bitcoin bezitten. 

Naast het MicroStrategy-fonds van Saylor houdt ook Dorseys betaalbedrijf Block Bitcoin aan, samen met enkele videogameontwikkelaars die Web3-ambities koesteren.De grootste onderneming die niets te maken heeft met betaalplatformen of crypto en daadwerkelijk Bitcoin heeft, is de elektrische autobouwer Tesla

Hoe komt dat juist? Voor beursgenoteerde bedrijven is het bijzonder moeilijk om Bitcoin te bezitten. Dat zou eenvoudigweg een boekhoudkundige nachtmerrie zijn. Ook het feit dat het legaal kader voor cryptomunten nog niet volledig gerijpt is, wringt wellicht voor velen. De theorie dat de koers van Bitcoin een nieuwe all-time high zal noteren door een massale adoptie van bedrijven wankelt momenteel dus.

Cryptomarkt haalt de schouders op na aankoopgolf van Terra

Nochtans zijn er ondernemingen die hun uiterste best doen om het enthousiasme in het digitale activum te ontbranden. 

De Luna Foundation Guard (LFG), een organisatie van de ontwikkelaars achter blockchain Terra en diens cryptomunt LUNA, begon de laatste weken aan een duizelingwekkende koopgolf van Bitcoins. Terra-oprichter Do Kwon kondigde aan dat hij 10 miljard dollar aan Bitcoin wil inslaan om de waarde van zijn stablecoin (cryptomunt die de koers van fiatgeld nauwkeurig wil nabootsen) te ondersteunen.

LFG kocht al zeker 1,7 miljard dollar aan Bitcoin. Daardoor zou LFG de tweede grootste reserve van Bitcoins in de bedrijfswereld hebben, na de 3,9 miljard dollar aan Bitcoins van MicroStrategy.

De cryptomarkt haalt echter zijn schouders op. De correlatie tussen de stierse aankopen van LFG, die het Bitcoinaanbod op de markten doen slinken en de prijs omhoog zouden moeten duwen, en de koers van Bitcoin is bijna negatief. De afgelopen week zakte de koers van Bitcoin met meer dan 7 procent en de verliezen lijken voorlopig nog even aan te houden.

Gevoel van prestige ontbreekt bij aankopen van Bitcoin

Gegevens van Cryptoquant tonen aan dat er nog steeds veel interesse is bij financiële instituten om Bitcoin te kopen. “Maar hedgefondsen, family offices en vermogende particulieren zijn geen beursgenoteerde bedrijven. Zij werken volgens een andere investeringsthesis dan wat Saylor in gedachten heeft voor grote bedrijven”, merkt cryptosite CoinDesk op.

Zolang er geen nieuw bedrijf van de Fortune 500 op Bitcoin springt, zal er een gevoel van prestige ontbreken bij het aankopen van Bitcoin. Op dit moment blijft ook de correlatie tussen de koers van Bitcoin en die van techbedrijven op Wall Street bijzonder groot, wat de cryptomunt momenteel niet direct meer aantrekkelijk maakt.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.