Tesla bezat eind vorig jaar 2 miljard dollar aan Bitcoins

Uit officiële gegevens blijkt dat Tesla eind 2021 zo’n 2 miljard dollar in Bitcoin aanhield. De crypto-schatkist van de autobouwer verloor tijdens dat jaar 101 miljoen dollar aan waarde.

We weten eindelijk meer over het aantal Bitcoins dat Tesla, de elektrische autobouwer van techmiljardair en cryptostier Elon Musk, in zijn wallet bijhoudt. Volgens een officiële aangifte van Tesla bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) zou de onderneming in 2021 zeker 2 miljard dollar aan Bitcoins hodlen. Dat zouden volgens de huidige marktprijs meer dan 45.000 volledige Bitcoins zijn.

Maar de crypto-voorraad van Tesla zou vorig jaar door de volatiele laatste maanden op de digitale markt zeker 101 miljoen dollar aan waarde verloren hebben. “Deze winsten (op digitale activa, red.) worden gepresenteerd na bijzondere waardeverminderingen onder herstructureringen en andere bedrijfsactiviteiten. Per 31 december 2021 bedroeg de totale waarde van de door ons aangehouden digitale activa 1,26 miljard dollar, waarin het cumulatieve verlies van 101 miljoen dollar verrekend is”, voert Tesla aan in de aangifte.

Tesla is tweede grootste Bitcoinwalvis onder institutionele beleggers

Bijzonder interessant: door de aangifte weten we ook exact wanneer Tesla besloot zijn Bitcoins aan te schaffen of te verkopen. In maart 2021 verkocht de autobouwer een deel van zijn Bitcoins voor een totale winst van 128 miljoen dollar. 

Een maand voordien kondigde het bedrijf aan een fabelachtige aankoop van 1,5 miljard dollar aan Bitcoins te hebben gedaan. Dat nieuws deed de koers van Bitcoin destijds omhoog schieten naar een all-time high van 43.000 dollar. In totaal verdiende Tesla in het eerste kwartaal van 2021 zeker 272 miljoen dollar aan Bitcoin.

Wat we nu ook zeker weten, is dat Tesla Bitcoin bleef aanhouden nadat het bedrijf aankondigde de cryptomunt niet meer als betaalmiddel te zullen aanvaarden. Dat zorgde vorig jaar voor een redelijk grote cryptocrash.

Tesla blijft met 43.200 Bitcoins (1,6 miljard euro) op zak een vette walvis. Met die crypto-schatkist blijft Tesla de tweede grootste institutionele investeerder in Bitcoin. Enkel MicroStrategy, het Bitcoin-investeringsfonds van Michael Saylor, doet het beter met 125.000 Bitcoins (4,7 miljard euro) in zijn portefeuille.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.