Topdag voor crypto: Bitcoin weer boven 40.000 dollar

Dankzij een stijging met zowat 10 procent in een dag staat de koers van Bitcoin vrijdagavond weer boven de psychologische kaap van 40.000 dollar op de tabellen.

Twee weken geleden gingen de cryptomunten nog collectief zwaar onderuit, met verliezen boven 50 procent tegenover hun historische piek. Maar daarna herstelde het sentiment, om vrijdag te leiden tot een heuse rally die vaandeldrager Bitcoin circa 10 procent hoger bracht dan een dag eerder. Een duidelijke aanleiding voor de opstoot op vrijdag is er niet meteen.

Bitcoin staat op het moment van schrijven op 40.600 dollar, dus ruim boven de grens van 40.000 dollar. Pro memorie: BTC dobberde rond de jaarwisseling 2020-2021 rond 30.000 dollar en is dus op ruim een jaar met meer dan 33 procent gestegen.

Maar alles hangt natuurlijk af van je instapmoment. Tegenover de all time high van november 2021, circa 68.990 dollar, is er nog steeds een waardeverlies van 41 procent.

Samen omhoog

Ook de belangrijkste andere cryptomunten zitten fors in de lift, waarbij Ethereum zelfs sterker stijgt dan Bitcoin en de grens van 3.000 dollar nadert. Het is niet de eerste keer dat de cryptomunten collectief een gelijkaardige richting kiezen. Het lijkt erop dat beleggers de cryptomarkt als een geheel zien en weinig onderscheid maken tussen de munten onderling.

Een verband met de aandelenbeurzen is niet direct te bespeuren: de Europese beurzen kenden een slechte dag, terwijl de Amerikaanse beurzen wat lijken te herstellen van de verliezen een dag eerder.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.