Amerikaanse beleggers lenen meer geld dan ooit. In juni leenden beleggers meer dan 882 miljard dollar. Dat is ver boven het vorige record van 799 miljard dollar in januari. Michael Burry tweette eerder al dat hij vindt dat beleggers teveel geld lenen. Doet dit iemand terugdenken aan 2008?
Het gaat zowel om kleine als grote spelers op de markt. Beleggers zetten geleend geld in om aandelen te kopen. Op die manier hopen ze hun inlegkapitaal te vergroten. De laatste keer dat de leningen van beleggers zo snel stegen was tijdens de internetzeepbel in 1999. Toch is dat niets vergeleken met wat er nu geleend wordt.
De Financial Industry Regulatory Authority of FINRA, houdt al sinds 1997 cijfers bij over beleggers en hun geld. In die tijd leenden beleggers rond de 100 miljard dollar. Rond het begin van de pandemie, steeg dat bedrag boven de 500 miljard dollar. Dat wil zeggen dat de hoeveelheid geleend geld sindsdien bijna verdubbeld is.
Opvallend is dat Michael Burry, de hedgefondsmanager die de kredietcrisis voorspelde, hier al waarschuwend over tweette in februari. “Speculatieve aandelenbubbels leiden tot gokkers die te veel schuld op zich nemen. De populariteit van hefbomen versnelt met pieken. De markt danst op een dun koord. Het speculatieve gedrag van passieve beleggers en de stonks-hype dragen bij aan het gevaar.”
Hefbomen en doemdenkers
De hefboomwerking is eigenlijk een tweesnijdend zwaard voor beleggers. Door geld te lenen krijgen ze meer koopkracht, maar lopen ze ook meer risico. Zo kunnen beleggers een order plaatsen dat een onderliggende waarde heeft die aanzienlijk hoger ligt dan hun werkelijke storting of inleg.
Dat is een winnende strategie in een bull market, ofwel een markt waar er een sterk optimistisch sentiment heerst. Maar als aandelen dalen, kunnen kredietverstrekkers beleggers vragen meer in te leggen of de aandelen te verkopen. Die eis staat bekend als een margin call.
Het is om die reden niet moeilijk om te doemdenken en een beurscrash te verwachten na de recordverbreking van beleggersleningen. Beleggers die geleend geld inzetten breken dit jaar al elke maand een nieuw record. Toch blijft de crash die Burry voorspelde voorlopig uit.
We gaan nog niet terug naar 2008
De gegevens van FINRA zijn echter geen perfecte maatstaf voor hoeveel beleggers op deze manier handelen. Zo omvatten de gegeven ook leningen die voor andere doeleinden gebruikt worden. Het is overigens normaal dat de leningen van beleggers stijgen naarmate de totale waarde van de aandelenmarkt stijgt. Beleggers kunnen dan meer van die groeiende pool als onderpand gebruiken.
Toch zeggen sommige analisten dat de populariteit van hefbomen bijdraagt tot zeepbellen. Ze vrezen dat het huidige leenniveau de beleggers zal schaden als de markt daalt. Toch weerhoudt dat beleggers er niet van steeds meer te lenen.
“Hefboomwerking in combinatie met een internethype kan gevaarlijk zijn”, zegt de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) dinsdag in een bericht aan beleggers. “Speculatieve kortetermijnhandel is altijd riskant. Meng dat met onbekende producten en markten, hefboomwerking en advies van internetpersonages en je krijgt het recept voor een ramp”, zegt de CFTC.
Ondertussen heeft Michael Burry zijn Twitter-account verwijderd. “Mensen zeggen dat ik hen de laatste keer niet heb gewaarschuwd”, tweette hij eerder. “Dat deed ik wel, maar niemand luisterde. Nu waarschuw ik opnieuw, en nog steeds luistert er niemand. Maar deze keer zal ik bewijs hebben dat ik heb gewaarschuwd.”
(jvdh)