Tesla voert wijzigingen door in beveiliging auto’s: camera’s voertuigen staan voortaan standaard uit

De Nederlandse waakhond voor persoonsgegevens maakte woensdag bekend dat het Tesla geen boete zal opleggen over mogelijke privacyschendingen. Dat besluit is genomen nadat de autofabrikant wijzigingen heeft aangebracht in de beveiligingscamera’s van voertuigen.

De essentie: Zodra een Tesla-auto wordt geparkeerd, wordt de zogenaamde Serenity Mode ingeschakeld. Vier verschillende camera’s, die de omgeving rondom het voertuig in de gaten houden, moeten het vervolgens beschermen tegen diefstal en vandalisme.

 • Volgens de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zijn dergelijke camera’s echter een privacyschending.
  • “Veel Tesla’s die op straat geparkeerd stonden, filmden vaak iedereen die in de buurt van het voertuig kwam. Die beelden werden vervolgens voor lange tijd opgeslagen”, aldus bestuurslid van de privacywaakhond Katja Mur. “Als elke auto dat zou doen, zouden we een situatie krijgen waarin niemand ergens in het openbaar kan gaan zonder bekeken te worden.”
 • De waakhond waarschuwt ook voor mogelijke spionagepraktijken.
  • “Voorbijgangers werden gefilmd zonder dat ze dat wisten. De eigenaar van de Tesla kon die beelden terugkijken. Parkeerde die de auto voor iemands raam, dan kon die naar binnen gluren en zien wat die persoon allemaal deed. Dat is een ernstige schending van de privacy”, aldus Mur.
 • Het Nederlandse agentschap begon daarom een onderzoek naar de Serenity Mode van Tesla.

Tesla voorkomt boete

 • Om een boete te voorkomen heeft Tesla vervolgens wijzigingen aangebracht in zijn camerasysteem. Na een update staan de camera’s van geparkeerde voertuigen voortaan standaard uit. Enkel wanneer de auto wordt aangeraakt beginnen de camera’s met filmen, na toestemming van de eigenaar.
  • Daarnaast knipperen de koplampen van auto’s om voorbijgangers te waarschuwen dat het voertuig aan het filmen is en worden de beelden enkel op een harddrive in het voertuig opgeslagen, waardoor ze niet kunnen worden bekeken door Tesla.
 • Mur: “Dankzij de aanpassingen die Tesla heeft doorgevoerd, wordt iedereen die toevallig langs zo’n auto loopt beschermd. Tesla verkleint hiermee ook de kans dat Teslarijders de wet overtreden door illegaal mensen te filmen.”

De achtergrond: In Nederland is het in principe verboden de openbare weg te filmen. Enkel in uitzonderlijke gevallen mogen camera’s doelbewust op de openbare ruimte worden gericht. Dat kan bijvoorbeeld in geval van veiligheidsrisico’s of op locaties waar veel auto-inbraken voorkomen.

 • Het is echter altijd de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de camera om deze correct af te stellen en de opgenomen beelden op de juiste manier te bewaren, om zo de privacy van mensen te respecteren.
 • Dit geldt ook voor camera’s die op auto’s zijn gemonteerd.

(nd)

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20