Tesla hoopt relatie met Chinese overheid te verbeteren

Tesla wil managers inhuren om relaties met de Chinese overheid te onderhouden. De Amerikaanse fabrikant van elektrische voertuigen wil ‘een harmonieuze externe omgeving op bouwen om de bedrijfsontwikkeling van Tesla op de regionale markt te ondersteunen’. Dat blijkt uit twee vacatures op het WeChat-account van Tesla in april, meldt persagentschap Reuters.

China neemt Tesla onder de loep vanwege klachten over de veiligheid en de klantenservice. Het bedrijf is bezig zijn contacten met toezichthouders op het vasteland te versterken en zijn team voor overheidsrelaties uit te breiden, aldus bronnen in de sector aan Reuters.

Het was niet meteen duidelijk hoeveel managers Tesla van plan was aan te nemen voor overheidsrelaties.

Pr-problemen

De afgelopen maanden is de druk toegenomen op Tesla’s overwegend goede relatie met Peking.

In februari daagden Chinese toezichthouders Tesla voor het gerecht naar aanleiding van berichten van consumenten over batterijbranden, onverwachte acceleraties en storingen bij over-the-air software-updates.

In maart kwam Tesla onder vuur te liggen toen het leger zijn auto’s de toegang tot zijn complexen ontzegde, uit veiligheidsoverwegingen over voertuigcamera’s.

Elon Musk, CEO van Tesla, zou dagen later zeggen dat als Tesla auto’s zou gebruiken om te spioneren in China of waar dan ook, het bedrijf zou worden stilgelegd.

Vorige maand was Tesla het doelwit van staatsmedia en toezichthouders. Een klant, boos over de afhandeling van haar klacht over slecht werkende remmen, zou bovenop een Tesla-auto geklommen zijn uit protest tijdens de autoshow van Shanghai. Het zoveelste pr-probleem voor Tesla in korte tijd.

Record aantal Tesla’s

Deze zet van Tesla komt ook op een moment dat China probeert om grote en machtige particuliere bedrijven te reguleren, met name in de technologiesector, bezorgd zijnde over hun marktdominantie.

China is na de Verenigde Staten de grootste afzetmarkt voor het autobedrijf. 30 procent van de wereldwijde verkoop van Tesla-auto’s gebeurt in China. Dat hielp het bedrijf om tijdens het eerste kwartaal een record aantal voertuigen af te leveren.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20