Tesla heeft in theorie al meer winst gemaakt met bitcoin dan met auto’s

De bitcoinaankoop van elektrisch automerk Tesla legt Elon Musk geen windeieren. De prijs van de cryptomunt is dusdanig sterk gestegen dat het een hogere winst oplevert dan auto’s verkopen. Op papier tenminste.

Tesla zou zowat een miljard winst gemaakt hebben, mocht het alle bitcoin die het bezit, dit weekend verkocht hebben. Dat zegt Daniel Ives, analist bij Wedbush Securities aan CNBC.

Het bedrijf ‘zit op een traject waarbij het meer winst zal maken door zijn bitcoininvestering dan door de autoverkoop in 2020’, zegt Ives.

Eerder deze maand moest Tesla aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC meegeven dat het 1,5 miljard dollar aan bitcoin had gekocht. Het bedrijf beweert dat te doen ‘om meer flexibiliteit te hebben, het portfolio te diversifiëren, en de return op cash te verhogen.’

Heeft Musk al bitcoin verkocht?

De aankoop gebeurde al in januari maar het bedrijf heeft niet gezegd aan welke prijs het de cyrptomunten heeft gekocht. Het is niet duidelijk of Tesla al bitcoin verkocht heeft.

De cryptomunt is verantwoordelijk voor een van de meest indrukwekkende rallys van het jaar. Het einde van 2020 en begin van 2021 vielen er regelmatig nieuwe records te rapen. Jaar op jaar is bitcoin 94 procent meer waard.

Precies hoe Ives aan het bedrag van een miljard dollar komt, legt hij niet uit. Maar CoinDesk weet wel dat de prijs van bitcoin op 31 januari op 34.793 dollar stond en op 20 februari een record bereikte van 57.487 dollar. Na dat record publiceerde Ives zijn paper.

Een miljard winst. Of meer.

Dat is een stijging van 65 procent, dat zet de winstmarge van Tesla aan ongeveer op 975 miljoen dollar. Op maandag was het intradagrecord alvast 58.332 dollar, dan stijgt de winst naar meer dan een miljard.

‘De bitcoininvestering mag dan wel een nevenactiviteit zijn voor Tesla, het is duidelijk een goede initiële investering en we kunnen daarvan nog een rimpeleffect zien in het komende jaar tot anderhalf jaar’, zei Ives.

Elon Musk is dan weer zelf deels verantwoordelijk voor de populariteit van de munt. Onlangs liet hij nog optekenen dat ‘bitcoin gewoon een minder domme vorm van liquiditeit is dan cash.’

Op zaterdag tweette hij dan weer dat ‘de prijs van Ethereum en bitcoin wel wat hoog lijken.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20