Tesla dwingt werknemers in de fabriek te slapen om achterstand in te halen

De Tesla-fabriek in Shanghai ligt ver achter op schema door een door de Chinese overheid opgelegde lockdown. De situatie heeft een moeilijke periode voor de autofabrikant, die gedwongen was zijn prijzen te verhogen als gevolg van de grondstoffenhausse, nog verergerd. En dat heeft tot een drastische maatregel van het bedrijf geleid.

Na een sluiting van drie weken kan de fabriek van Tesla in Shanghai eindelijk weer open. Om de productievertraging te compenseren, heeft het bedrijf gekozen voor een oplossing die op zijn zachtst gezegd hardvochtig is: het wil zijn werknemers dwingen om ter plaatse te slapen, meldt het persagentschap Bloomberg.

De explosie van coronabesmettingen ligt duidelijk aan de basis van dit drastisch besluit. Ten gevolge van het virus werden de 25 miljoen inwoners van Shanghai binnengehouden, waardoor fabrieken moesten sluiten. China bereidt zich nu voor op versoepelingen, maar de dreiging van verdere lockdowns is er nog steeds. Daarom speelt Tesla liever op veilig en werkt het in een “gesloten lus”.

Wonen in de fabriek

Tesla heeft een nota aan zijn werknemers gestuurd waarin het bedrijf de omstandigheden beschrijft waarin zij zullen moeten leven. Elke werknemer krijgt een slaapzak en een matras, aldus Bloomberg, dat beweert toegang te hebben tot de memo. Sommige ruimten van de fabriek zullen worden gebruikt als slaapzalen, terwijl andere zullen worden gereserveerd voor wassen, eten en vermaak. Zij krijgen ook drie maaltijden per dag, evenals een toelage van 400 yuan (63 euro).

Er zullen strenge maatregelen worden getroffen om besmetting binnen het bedrijf te voorkomen. De eerste drie dagen zullen de werknemers dagelijks een COVID-19-test moeten ondergaan. Hun temperatuur zal ook tweemaal per dag worden gecontroleerd en zij zullen hun handen ten minste viermaal per dag moeten wassen.

Geen uniek geval

Tesla is niet de enige onderneming die voor deze oplossing heeft gekozen om de productie te hervatten. Aan het begin van de lockdown in Shanghai meldde de Wall Street Journal verschillende gevallen van werknemers die te horen kregen dat ze in hun kantoor moesten slapen. Volgens de Amerikaanse media betrof het vooral werknemers van banken en financiële instellingen.

Het bedrijf van Elon Musk zou echter verder kunnen gaan en zijn werknemers dwingen om 12 uur per dag en 6 dagen per week te werken om de achterstand in te lopen. Na de blokkade in Shanghai zou Tesla een achterstand van 40.000 eenheden hebben opgelopen.

(lb/ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20