Voor het eerst sinds lockdown in miljoenenstad Shanghai: 3 gerapporteerde COVID-doden

China heeft voor de eerste keer sinds de miljoenenstad Shanghai vorige maand in lockdown ging COVID-doden gerapporteerd. Drie personen tussen 89 en 91 jaar zijn volgens autoriteiten overleden aan het coronavirus.

Voor wie de resultaten van het zero-COVID-beleid van het Chinese regime mag geloven: op meer dan 300.000 bevestigde coronabesmettingen in Shanghai zijn er drie doden gevallen.

“90 procent COVID-doden niet gemeld”

Zij hadden alle drie naar verluidt onderliggende aandoeningen en waren niet gevaccineerd. Nog eens zestien mensen zouden in kritieke toestand verkeren. Dat zei Wu Qianyu, een ambtenaar van de gezondheidscommissie van de stad, maandag tijdens een persbriefing.

Sinds 1 maart testten Shanghai 370.000 mensen positief op COVID-19. Er zouden nog dagelijks tienduizenden besmettingen worden waargenomen.

Het lage officiële sterftecijfer roept vragen op. Volgens Jin Dongyan, een viroloog aan de Universiteit van Hongkong, is het lage dodental van Shanghai deels te wijten aan de manier waarop sterfgevallen er worden geteld.

“De methoden die door Hongkong en het vasteland worden gebruikt om het aantal sterfgevallen te berekenen zijn totaal verschillend. Meer dan 90 procent van de COVID-doden die in Hongkong worden gemeld, worden op het vasteland niet geteld”, zo citeert CNN de viroloog.

“Op het vasteland, als de overledene onderliggende kwalen had, zouden de meesten van hen worden gecategoriseerd als zijnde overleden aan andere oorzaak.”

In verschillende media werd dan ook melding gemaakt van talrijke sterfgevallen van mensen die COVID-19 hadden opgelopen. Volgens een ziekenhuisdirecteur die met de BBC sprak, stierven minstens 27 patiënten aan “onderliggende gezondheidsproblemen”.

Een verpleegster in het Donghai Elderly Care Hospital beschreef wanhopige pogingen om tientallen oudere patiënten te helpen, van wie sommigen zijn overleden.

Stilstand

Miljoenen mensen zitten nu al weken opgesloten in hun woning of worden naar gesloten quarantainecentra gebracht wanneer ze positief testten.  

De lockdown in Shanghai heeft ook het bedrijfsleven bijna tot stilstand gebracht. Dat eist een tol voor de lokale economie, maar ook voor die van de rest van het land en zelf de wereld. Volgens econoom Michael Song kan het Chinese bbp tot 3 procent zakken na een maand lockdown in de stad.

De stad wil woensdag een einde maken aan de uiterst strenge lockdown die er heerst.

De eerste officiële COVID-doden van het jaar in China vielen in de noordoostelijke provincie Jilin. Daar overleden medio maart twee mensen aan het virus. Zondag hief de provincie haar lockdown op. Maar ze blijft voorzichtig en raadt inwoners aan ervoor te zorgen dat ze genoeg voorraden bij de hand hadden voor een maand, mocht dat nodig zijn voor een volgende lockdown.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20