China’s bbp kan met 3 procent dalen als Shanghai maand in lockdown blijft

Het maandelijkse inkomen van Shanghai stort in elkaar door de lockdown. Als nog meer Chinese steden tijdelijk op slot moeten, kan de nationale economie zelfs zwaardere klappen krijgen.

De hardhandige lockdown van Shanghai, die een financiële slagader en logistiek centrum van het land volledig platlegt, zal zijn tol eisen. Het Chinese bbp kan wel eens zakken met 2,5 tot 3 procent indien de lockdown een maand duurt. De situatie kan zelfs verergeren als nog meer Chinese steden de opdracht krijgen van Peking om een lockdown in te voeren.

Deze berekening werd uitgevoerd door Michael Song, een econoom van de Chinese universiteit van Hongkong, en vier collega’s van andere Chinese en Amerikaanse universiteiten. De onderzoekers bekeken daarvoor de gegevens van de vrachtwagenstroom van 315 steden tussen 2019 en 2022. Het verkeer van vrachtwagens is namelijk een belangrijke maatstaf om de gezondheid van de Chinese economie na te gaan.  

De wetenschappers konden inschatten dat Shanghai na een maand lockdown een inkomstenverlies van 54 procent zou moeten optekenen. Daardoor zou de nationale economie van China met bijna 3 procent inkrimpen, rapporteert de Hongkongse krant South China Morning Post.

Grootste uitbraak sinds Wuhan

Song waarschuwde dat zijn berekeningen niet voorzien wat er zou gebeuren als er meer steden in lockdown moeten gaan. Terwijl Shanghai worstelt met de grootste uitbraak van COVID-19 sinds de eerst opgemerkte verspreiding van het virus in Wuhan, dreigen steeds meer Chinese steden in lockdown te gaan. Vrijdag werden er meer dan 50.000 nieuwe besmettingen vastgesteld in het land, een astronomisch hoog cijfer voor het land waar tijdens 2021 bijna geen besmettingen waren.

De nabijgelegen steden Xuzhou, Suzou en Yancheng nemen momenteel enkele noodmaatregelen om de verspreiding van de omikronvariant in te dammen. Maar zeker 13 van China’s 100 grootste steden nemen momenteel geen maatregelen tegen COVID. In de meeste steden zijn er wel enkele kleine beperkingen voor bepaalde activiteiten en verplaatsingen. 

Indien Peking, Shanghai, Shenzhen en Guangzhou alle vier voor een maand in lockdown moesten gaan, zou het bbp van China wel eens met 8,6 procent kunnen zakken, weet Song. Shenzhen heropende in maart echter al na een lockdown van een week.

Meer