Tesla-baas Musk: “Weg met alle subsidies voor elektrische auto’s”

Elon Musk is tegen het reusachtige Build Back Better-investeringsplan van de Amerikaanse president Joe Biden. Voor de Tesla-baas mogen de geplande subsidies voor zowel laadstations als bij de aankoop van een elektrische auto geschrapt worden.

De plannen van Biden voorzien de terugkeer van een fiscale korting ter waarde van 7.500 dollar bij de aankoop van een elektrische wagen, plus een bijkomende subsidie van 4.500 dollar als de wagen gemaakt is door arbeiders aangesloten bij een Amerikaanse vakbond en nog eens 500 dollar als de batterij van Amerikaanse makelij is.

Volgens Musk zijn al die subsidies niet nodig. “Tesla opereert nu al bijna twee jaar zonder het belastingkrediet van 7.500 dollar en we doen het uitstekend”, verklaarde hij op een evenement van The Wall Street Journal. Wat ongetwijfeld meespeelt: de bijkomende subsidie van 4.500 dollar speelt in het voordeel van concurrenten als General Motors en Ford, die de vakbond United Auto Workers (UAW) toelaten, terwijl Musk er niet van wil weten in de Tesla-fabrieken.

“In de prullenmand”

De Tesla-baas kantte zich ook tegen overheidssteun voor de bouw van laadstations langs de Amerikaanse wegen. “Ondersteuning voor een laadnetwerk is niet nodig. Ik zou het gewoon deleten. Ik zeg letterlijk: stop met alle subsidies, maar ook voor olie en gas”, zei Musk.

Voor Musk mag eigenlijk het hele Build Back Better-steunpakket, goed voor circa 1.750 miljard dollar, geschrapt worden. “Eerlijk gezegd, zou ik de hele wet de prullenmand ingooien. Dat is mijn aanbeveling”, zei de rijkste man ter wereld, wijzen op het “waanzinnige” Amerikaanse begrotingstekort.

De wet is al goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden, maar nog niet door de Senaat. De algemene verwachting is wel dat ook de senatoren groen licht gaan geven.

Reactie Buttigieg

De Amerikaanse minister van Transport Pete Buttigieg, medebedenker van de stimuleringsplannen voor elektrische wagens, was ook op het event en ging op enkele punten in de verdediging. “We denken dat het erg belangrijk is om EV-laadstations te financieren”, verklaarde de voormalig presidentskandidaat. Een versnelde transitie naar elektrische wagens is belangrijk om Bidens klimaatdoelstellingen te halen, was zijn redenering.

Buttigieg verdedigde ook de extra subsidies om de vakbondswerking te ondersteunen. “Uiteraard geloven we in de voordelen van jobs met vakbondsvertegenwoordiging. Dit zijn zaken die niet vanzelf gebeuren.”

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20