Tempo baanbrekende wetenschappelijke ontdekkingen vertraagt

Het tempo van baanbrekende wetenschappelijke ontdekkingen en technologische innovatie toont doorheen de jongste decennia, ondanks een steeds groeiende hoeveelheid kennis, een duidelijke vertraging. Dat is de conclusie van een studie van wetenschappers van de Carlson School of Management aan de University of Minnesota, gebaseerd op een analyse van 45 miljoen wetenschappelijke artikelen sinds het einde van de tweede wereldoorlog en 3,9 miljoen Amerikaanse octrooien sinds het midden van de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Waarom is dit belangrijk?

Eerder onderzoek had al vertragingen in verscheidene afzonderlijke wetenschappelijke disciplines getoond. Deze studie zegt echter als eerste een duidelijk patroon van een afname in disruptieve ontdekkingen op alle belangrijke gebieden van wetenschap en technologie te hebben vastgesteld.

Steeds vaker consoliderende studies: In de nieuwe studie keken de wetenschappers Michael Park and Russell Funk naar ontdekkingen die met bestaande ideeën breken en het hele wetenschappelijke veld naar nieuw terrein duwen.

  • Daarbij werd onderzocht welke research vijf jaar na zijn oorspronkelijke publicatie in andere studies werd geciteerd.
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer