Telgen Deceuninck verkopen belang in familiebedrijf en worden multimiljonair

De zeventigers Willy en Arnold Deceuninck maken van de hoge beurskoers van het gelijknamige West-Vlaamse bedrijf gebruik om hun belang in de producent van pvc-profielen te verkopen.

De neven Willy en Arnold Deceuninck behoren tot de tweede generatie van het familiebedrijf. De twee familietelgen hadden via de vennootschappen Allacha (Willy) en Evalli (Arnold) respectievelijk 3,9 en 3,1 procent in handen. Het bedrijf kondigde gisteravond aan dat ze hun aandelen zouden verkopen aan enkele institutionele investeerders in binnen- en buitenland via een private plaatsing.

Perfecte timing

Het aandeel Deceuninck noteert op het hoogste niveau sinds 2008, wat het ideale moment creëert om de familiale belangen te verzilveren. De handel werd vrijdagochtend geschorst door beurswaakhond FSMA in afwachting van de afwikkeling van de verkopen.

Het bedrijf is volgens de beurs 522,7 miljoen euro waard. Dat betekent dat Willy uitzicht heeft op 20,4 miljoen euro en Arnold op 16,2 miljoen euro, als hun aandelen tegen de laatste beurskoers van eigenaar wisselen. Mocht er bij de private plaatsing een korting van 4 à 5 procent afgesproken worden, dan komen hun opbrengsten uit op ruim 19 miljoen euro en meer dan 15 miljoen euro.

Van de stichtende familie blijft nu nog alleen Frank Deceuninck, een generatiegenoot van Willy en Arnold, over als grote aandeelhouder, met ongeveer 5 procent van het kapitaal.

Nieuwe CEO

Het gaat niet om de enige wijziging aan de top van het West-Vlaamse bedrijf. Grootaandeelhouder Francis Van Eeckhout (zowat 29 procent van de aandelen) kondigde recentelijk aan dat hij gaat stoppen als CEO en doorschuift naar de voorzittersstoel.

Deceuninck werd opgericht in 1937 en behoort met achttien fabrieken tot de drie grootste onafhankelijke producenten van PVC- en composietprofielen voor ramen en deuren. De hoofdzetel bevindt zich in Hooglede-Gits, nabij Roeselare. Het bedrijf zocht de voorbije jaren internationale naambekendheid via het sponsoren van de wielerploeg van streekgenoot Patrick Lefevere.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20