Telecomwinkels mogen opnieuw openen (met beperkingen)

De coronamaatregelen hebben een update gekregen. Schooluitstappen zijn verboden tot het einde van het schooljaar en telecomwinkels mogen openen voor noodgevallen.

Vrijdag verscheen in het Staatsblad een update van de coronamaatregelen. Enkele bestaande regels worden bijgevijld. Zo mogen begrafenissen maximaal door 15 mensen worden bijgewoond. Eerder was de regel dat ze ‘in intieme of familiale kring’ moesten gebeuren. Er moet altijd 1,5 meter afstand zijn tussen de aanwezigen en het lichaam van de overledene mag niet worden blootgesteld. Bij huwelijken mogen alleen de echtgenoten, getuigen en degene die het huwelijk voltrekt, aanwezig zijn.

Schooluitstappen zijn sowieso verboden tot 19 april, wanneer de quarantaine voorlopig afloopt, maar meerdaagse schooluitstappen blijven verboden tot het einde van het schooljaar.

Winkels

Maar er is ook beter nieuws. Meer winkels mogen opnieuw de deuren opendoen. Ook telecomwinkels kunnen openen, maar alleen voor noodgevallen en er mag maar één klant per keer binnen. Net als winkels die medische hulpmiddelen verkopen. Voedingswinkels mogen tussen 7 en 22 uur zo lang open zijn als ze willen.

Nachtwinkels zijn daar niet over te spreken. Zij moeten van de overheid om 22 uur sluiten, waardoor ze rechtstreeks in concurrentie gaan met voedingswinkels. ‘Het is niet eerlijk dat zij plots ook tot 22 uur mogen openblijven’, zegt advocaat Abderrahim Lahlali in De Morgen. Lahlali vraagt ook dat de overheid tegemoetkomt voor de gemiste inkomsten. ‘Je kan hun openingstijd niet met 70 procent inkorten zonder ook een tegemoetkoming te doen voor een inkomstenverlies van 70 procent’, klinkt het.

Het is vanaf nu ook niet meer nodig om 1,5 meter afstand te nemen als u met uw huisgenoten een wandeling gaat maken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20