‘Tegen zomer kunnen we jongeren beginnen vaccineren’

De Europese vaccinatiecampagne is zondag officieel van start gegaan. België zet maandagochtend de eerste prik. Jongeren zullen aan de beurt komen als de zomervakantie begint, klinkt het.

In een aantal Europese landen zijn de eerste vaccins zondag al gezet. Onder andere Oostenrijk, Griekenland en Frankrijk zijn er al mee begonnen. Duitsland, Hongarije en Slovakije zijn al een dag eerder van start gegaan. In ons land worden zondag de vaccins verdeeld en maandag om 11 uur wordt de startprik gegeven.

De eerste Vlaming die een vaccin krijgt, is de 96-jarige Jos Hermans in het woonzorgcentrum Sint-Pieter in Puurs. Daarna komt de rest van de bewoners aan de beurt, de dagen daarna de bewoners van andere woonzorgcentra.

Volgorde kan veranderen

Als dat achter de rug is, eind januari, is het aan het zorgpersoneel. In mei start de campagne voor risicopatiënten en 65-plussers. En als alles goed gaat, komen jongeren aan het begin van de zomervakantie aan de beurt. Dat zegt epidemioloog Pierre Van Damme, die onderdeel uitmaakt van de vaccintaskforce, zondag op Radio 1. ‘We zouden natuurlijk iedereen tegen de zomer willen gevaccineerd hebben, maar dat lijkt onmogelijk. De vaccinatie bij jongeren begint nu wellicht ergens in de zomervakantie, maar we willen er alles aan doen om dat te vervroegen. Als de levering en beschikbaarheid van vaccins goed vooruit gaat, kunnen we vaccinatiecentra die er dan zijn ook voor jongeren gebruiken.’

Er kan trouwens nog wel wat veranderen aan de volgorde als blijkt dat bepaalde groepen toch voorrang moeten krijgen. Wekelijks komt een werkgroep samen die de strategie bekijkt. ‘Onder meer essentiële beroepen die zwaar te lijden onder een verplichte sluiting worden daarin meegenomen.’ Zaterdag bleek uit een onderzoek van Het Laatste Nieuws dat kappers makkelijker besmet raken dan andere beroepen.

Kritiek

Als we tegen de zomer willen beginnen met de vaccinatie van jongeren, zou dat betekenen dat tegen dan iets minder dan de helft van de bevolking een prikje heeft gekregen. Dat is een stevige ambitie, maar Israël is nog ambitieuzer. Het Aziatische land wil namelijk in één maand tijd 25 procent van zijn bevolking gevaccineerd hebben, kondigde premier Benjamin Netanyahu zaterdag aan. Ter vergelijking: de VS hebben in twee weken tijd 0,3 procent van hun bevolking, of 1 miljoen mensen, ingeënt.

Er komt de jongste dagen steeds meer kritiek op het vaccinbeleid in Europa. Het continent zou te traag reageren en te weinig dosissen hebben aangekocht. Volgens bronnen van de Duitse krant Der Spiegel kreeg de EU bijvoorbeeld een aanbod van vaccinmaker BioNTech om 500 miljoen dosissen aan te kopen, maar door tegenwerking vanuit Frankrijk, dat met Sanofi zijn eigen vaccinbedrijf heeft, zou de unie dat aanbod hebben afgeslagen.

Maandag keurde de Europese Commissie het vaccin van Pfizer en BioNTech tijdelijk goed, op 6 januari buigen de autoriteiten zich over het Moderna-vaccin. Voor de andere vaccinkandidaten, waaronder Johnson & Johnson en AstraZeneca, is nog geen timing bekend.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.