Vaccinatiestrategie: eerst woonzorgcentra, ziekenhuispersoneel in maart en risicopatiënten in mei

Komende maandag krijgen de eerste Belgen een coronavaccin. Het gaat om een vaccin van Pfizer en BioNTech, het enige dat op dit moment goedgekeurd is in Europa. Ondertussen hebben experts ook het vervolg van de vaccinatiestrategie bepaald en uitgelegd. In deze volgorde krijgen Belgen een coronavaccin.

Over precies twee dagen is het zover: dan krijgen de eerste Belgen een coronavacccin. Drie woonzorgcentra (één in Vlaanderen, één in Brussel en één in Wallonië) krijgen de eerste vaccins die voor ons land bedoeld zijn. Het gaat om een symbolische lading, van zo’n 10.000 vaccins.

Woonzorgcentra

De echte vaccinatiestrategie gaat pas op 5 januari van start. Vanaf dan krijgen systematisch alle bewoners van woonzorgcentra een vaccin. Dat deel van de bevolking zou tegen eind februari ingeënt moeten zijn. Dat hebben de experts die de vaccinatiestrategie mee uitwerken, uitgelegd in een videoconferentie.

Ziekenhuispersoneel

Na de bewoners van woonzorgcentra is het de beurt aan ziekenhuispersoneel en het personeel in de eerstelijnszorg. De taskforce vermoedt en hoopt in maart die mensen hun coronavaccin te kunnen geven. Het gaat ook om mensen die werken in tehuizen voor gehandicaptenzorg.

Risicopatiënten

In het tweede deel van de eerste fase in de vaccinatiestrategie krijgen risicopatiënten een coronavaccin. Het gaat dan onder andere om mensen met een chronische ziekte en 65-plussers. Met het huidige aantal coronavaccins en een vlotte levering, wordt daarvoor gemikt op de maand mei.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20