Techbelegger Cathie Wood dumpt 11,7 miljoen aandelen van datagigant Palantir

Ark Invest, het investeringsbedrijf van mediageniek belegger Cathie Wood, heeft maar liefst 11.761.901 aandelen van Palantir van de hand gedaan. Op basis van de slotkoers van het aandeel dinsdag leverde de verkoop Ark zo’n 123 miljoen dollar op.

Het aandeel van Palantir eindigde de reguliere sessie van dinsdag 4,9 procent lager; op 10,48 dollar. In de nabeurshandel bleef het aandeel van het analysesoftwarebedrijf grotendeels onveranderd, schrijft beurssite Benzinga.

In 2021 hebben Arks beleggingsfondsen zich op Palantir gestort en een belang van bijna 1 miljard dollar opgebouwd in de door excentrieke techmiljardair Peter Thiel opgerichte onderneming. In november van dat jaar sloegen de fondsen meer dan een miljoen aandelen in toen de koers daalde, en ze gingen door met kopen in de eerste weken van 2022.

Fast forward naar dinsdag laatstleden, en het is intussen de derde keer dat Ark Palantir-aandelen van de hand doet. En dat allemaal sinds de datagigant afgelopen donderdag zijn financiële rapport over het vierde kwartaal publiceerde. De “James Bond van de analysesoftware” boekte een winst per aandeel van 2 dollarcent en miste daarmee het door analisten gestelde streefcijfer van 4 dollarcent.

Gekelderd

Palantir is met ongeveer 25 procent gedaald sinds de publicatie van het teleurstellende winstrapport; het is zelfs met meer dan 50 procent gekelderd in de afgelopen drie maanden, weet zakensite CNBC.

In de nasleep van het winstrapport op vrijdag, deed Ark 13,5 miljoen Palantir-aandelen van de hand met een waarde van 148,9 miljoen op dat moment. Een dag eerder verkocht het 4,7 miljoen aandelen voor 56,2 miljoen dollar.

Maar liefst vijf van Arks zes actieve indextrackers hebben het aandeel afgestoten, volgens een handelsbericht van het bedrijf. Het vlaggenschipfonds ARK Innovation verkocht er het meest; het liet er zo’n 9,4 miljoen los.

Tesla

Ark breidde dinsdag ook zijn belang uit in Tesla; met 24.366 aandelen ter waarde van 20,02 miljoen dollar, om precies te zijn.

De door Elon Musk geleide wagenfabrikant is Ark Invests grootste aandeel over al z’n fondsen heen. De marktwaarde van de Tesla-aandelen in handen van Ark bedroeg 1,32 miljard dollar waard bij het sluiten van de handelsdag op dinsdag.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20