Tasting – een beetje ‘pompette’

Geen weekend gaat tegenwoordig voorbij of je kan bij een wijnhandelaar of zaak hun aanbod gaan proeven. Wij houden uiteraard van deze initiatieven. Geen betere en toegankelijkere manier om nieuwe dingen te leren kennen. Elke verkoper, elke sommelier heeft zijn eigen voorkeuren en maakt specifieke keuzes. Vorige maand gingen we langs bij ‘Pompette’ in Gent. Een zaak die zich specialiseert in Europese bio- en natuurwijnen.

Sommelier Renske kiest de wijnen bij kleinschalige Europese wijnboeren die natuurlijk, biologisch of biodynamisch werken. Mede-eigenares Barbara houdt zich dan weer bezig met het aanbod aan aperitief hapjes die te koop zijn in de zaak. Voor alles wat een perfecte apero nodig heeft kan je bij ‘Pompette’ terecht.

De proeflijst telt 41 wijnen en deze staan verdeeld over 5 tafels, waarbij je bij iedere tafel hartelijk verwelkomd wordt en de nodige uitleg kan krijgen. Zelf omschrijft ‘Pompette’ een tasting als iets dat niet elitair hoeft te zijn. Wij houden ook wel van tastings zonder al te veel poespas. Als het doel is de liefde voor de wijn zo breed mogelijk verspreiden hebben we daar weinig aan toe te voegen. De setting brengt ons helemaal in de juiste sfeer. We gaan van start in de kleine kelder van de zaak… met spuugbakje, wijnlijst en pen in aanslag.

1. Bretesche Brut Nature – Jérémie Huchet – Melon de Bourgogne – 2022

In de kelder wordt de man van Renske net afgelost door zijn vader. Een tikkeltje onzeker maar met zeer veel flair en spontaniteit gaat hij van start. Een geboren verteller en we leren wel degelijk iets bij over het lekkers dat de westelijke Loire te bieden heeft.

Deze schuimwijn heeft een recht toe rechtaan neus. Een frisse neus die bestaat uit veel groene appel en citrusvruchten. Vermoedelijk zijn dit strakke bubbels. En ja, de eerste slok is geen teleurstelling in de mond. Bubbels die droog trekken en ontploffen op de tong. Het is hoogst uitzonderlijk dat je een monocépage van 100 procent Melon de Bourgogne vindt als schuimwijn. De kruitgrond waarin de druiven rijpen zorgt voor een scherpe minerale smaak. Kortom, een mooi product voor een goede prijs is ons oordeel, al moet je wel van strak houden.

Alcoholpercentage: 12%

Prijs: 15,25 euro

2. Château Marie du Four – J. Mourat – Pinot Noir & Cabernet Franc & Négrette & Gamay – 2022

Zal deze jonge wijn voldoende finesse geven in de mond? Daar waren we benieuwd naar. Een blend met gamay doet ons altijd denken dat er veel fruit aanwezig zal zijn in de smaak. De neus opent alvast met zoete toetsen: rode besjes gemixt met kersen. Je voelt de zomer al van ver aanwaaien.

We vinden een weinig complexe neus en dat vertaalt zich verder in de smaak: weinig complex, maar een smaakbommetje dat fris, fruitig  aanzet en kruidig afsluit. Kersen en wat laurier in de mond, zeker geen tannines te verwachten. Meer moet dit jong veulen ook niet doen. Zoek je een leuke rode wijn, waar je weinig fout mee kan doen en er al wel eens te veel van gedronken zal worden, dan is dit volledig je ding.

Alcoholpercentage: 13%

Prijs: 11,95 euro

3. Saint Bris Amphore – Domaine Mauperthuis – Sauvignon Blanc – 2015

De volgende tafel presenteert klassiekers uit de Bourgogne gemaakt van Chardonnay zoals een Chablis en een Petit Chablis. Maar wat ons meest is bijgebleven zijn de natuurwijnen gerijpt in amforen. Deze Saint Bris Amhpore is een monocépage van de Sauvignon Blanc druif. Een heel opmerkelijk gegeven en ook dat deze wijn verder nog 12 maanden rijpt op amforen vervaardigd uit Toscaanse klei.

In de neus geeft dat zeker een weinig klassieke wijn. Eerder iets muf blijft hangen, maar dit is dan ook geen klassiek rijpingsproces op stalen of houten vaten. Wie een klassieker uit de Bourgogne verwacht is er aan voor de moeite en dat kan mensen afschrikken. Wat wel is, je moet je openstellen voor deze wijn. Bitter, zuur, we kunnen er nog niet meteen de hand op leggen. Sowieso geen Sauvignon Blanc zoals je hem kent.

Het prijskaartje is mogelijks aan de hogere kant maar de wijnmakers werken heel erg artisanaal. Denk eerder aan een ‘slow wine’ en je weet waarom je dit wil betalen. Goed om te serveren bij wit vlees of een heel erg vers geitenkaasje.  

Alcoholpercentage: 12,5%

Prijs: 29,95 euro

4. Ponente 270 – Podere Cipolla – Lambrusco & Grasparossa – 2022

Lambrusco heeft nog altijd niet zo’n denderend imago. Vaak denken mensen dat dat zoete brol is die best met wat fruit wordt gedronken. Dat kan uiteraard zeker ook het geval zijn, maar dan krijg je een ander soort aperitiefdrankje. Deze natuurwijn uit Emilia-Romagna trapt niet in de val van de zoetigheid, integendeel.

Ondertussen zijn we terug uit de kelder geraakt en staan we bij de sommelier van de zaak. Ze biedt een iets minder makkelijk assortiment aan en dat kan van deze Lambrusco helemaal gezegd worden. Frisse zuren komen naar voor in de mond. Wie iets licht verwacht dat makkelijk wegdrinkt is er aan voor de moeite. Dit is een rode schuimwijn met veel zuren en toch nog licht fruitig in de mond. Ergens menen we linken te vinden in de mond met hoe een geuze smaakt. Zoiets zal niet iedereen kunnen bekoren, maar prima prijs-kwaliteit verhouding. Alvast het proberen waard om een gezelschap met iets nieuw te verrassen.

Alcoholpercentage: 12%

Prijs : 14,8 euro

5. Nero Né Taurasi DOCG Reserva – Il cancellliere Aglianico – 2012

Binnen slaan we één tafeltje over, op den duur wordt het wat veel proeven en we willen heel graag de wijnen uit Campania proeven. Twee broers staan hier met hun lekkers uit Zuid-Italië. Hun witte wijnen neigen eerder naar de dure kant, het rode gamma is betaalbaarder maar de topfles die we degusteerden is vrij prijzig. Alleen denken wij soms, ‘ja we zijn het waard’. Doe maar die dure fles.

Waaw, wat een neus met gebrande tinten maar ook nog vol fruit. Kersen walsen je neus binnen en prikkelen om meteen over te gaan tot het proeven. Dit is de beste fles in het gamma die geproefd kan worden, toch bij deze mensen. Verwacht een stevige wijn die 24 maanden op houten vaten uit Slovenië heeft gerijpt. Dat maakt dat de wijn een complexiteit in zich heeft die nieuwe smaken blijft weggeven in de afdronk: zwart fruit, kruiden, zwarte chocolade… Heel mooi versmolten en seconden lang valt te genieten van de afdronk. We waren intens gelukkig dat we de proeverij met deze ontdekking konden afsluiten.

Alcoholpercentage: 14%

Prijs: 57,5 euro


Na afloop waren we “een beetje pompette” zoals helemaal beoogd wordt door de dames. Klaarblijkelijk toch niet al te vaak het spuugbakje gebruikt dat we bij aanvang meekregen. In de feiten is het een beschrijving om aan te duiden dat je een klein beetje licht in het hoofd wordt. In de realiteit zien zij het meer als dat gelukzalig gevoel bij een eerste glas wijn op een zonnig terras. Het mocht dan al wel een dag zijn vol aprilse grillen, dat gelukzalig gevoel hebben ze bereikt.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.