In december verboden de taliban, de islamitische hardliners die de plak zwaaien in Afghanistan, vrouwen om te werken voor humanitaire organisaties in het land. Veel ngo’s hebben hun werk in de Centraal-Aziatische staat geheel of gedeeltelijk opgeschort sinds het verbod van kracht is geworden. Dat het Islamitische Emiraat nu geconfronteerd wordt met een koudegolf, maakt de situatie voor de bevolking des te rampzaliger, zo zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock.
Taliban verbiedt vrouwen om voor hulporganisaties te werken: “Afghanistan stevent af op humanitaire ramp”

Waarom is dit belangrijk?
Het was een van de belangrijkste geopolitieke gebeurtenissen van de afgelopen jaren: na twintig jaar militaire en politieke aanwezigheid trokken de Verenigde Staten terug uit Afghanistan. Wat volgde was een sprint naar de macht door de taliban, die het land razendsnel overrompelde en zo het Westen een ongelooflijke kater bezorgde. Sinds de islamitische organisatie weer aan de macht is gekomen, heeft zij het leven van Afghaanse vrouwen steeds moeilijker gemaakt.Het nieuws: Ten minste 166 mensen hebben het leven gelaten in Afghanistan als gevolg van de extreme kou in het land, zo zei het Afghaanse ministerie van rampenbestrijding zaterdag. Ook ongeveer 80.000 stuks vee – een belangrijke bron van voedsel en inkomsten – zouden zijn omgekomen.
- “Deze winter is verreweg de koudste van de afgelopen jaren”, merkte het hoofd van het Afghaanse bureau voor meteorologie, Mohammed Nasim Muradi, op in een reactie aan het persbureau AFP.
- Zo werden in de centrale provincie Ghor temperaturen van wel min 33 graden Celsius gemeten.
- In regio’s in het midden en noorden van het land is het wegverkeer tot stilstand gekomen door de zware sneeuwval, zoals blijkt uit berichten op sociale media. Ook zou het elektriciteitsnetwerk het op frequente tijdstippen begeven.
Islamitische kledingvoorschriften
De reacties: In het licht van deze situatie en het vrouwenverbod voor hulporganisaties, ziet de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock Afghanistan afstevenen op een “humanitaire ramp”.
- Dat zei de groene politica eerder deze week tijdens een bijeenkomst met haar Europese collega’s in Brussel, zo bericht de nieuwssite Deutsche Welle.
- Het is inhumaan, betoogde Baerbock, dat de taliban ervoor zorgt dat miljoenen Afghanen van hulp verstoken blijven. Ze riep de islamitische leiders op om meisjes en vrouwen weer toe te laten tot werkplaatsen, scholen en universiteiten.
- De taliban rechtvaardigen hun besluit door te zeggen dat sommige hulpverleners de islamitische kledingvoorschriften van het land hadden genegeerd. Elke organisatie die vrouwen in dienst blijft nemen, verliest haar werkvergunning.
Hongersnood
Verder: Verschillende buitenlandse humanitaire organisaties zijn sinds het verbod verplicht geweest het werk in het land, waar de helft van de 38 miljoen inwoners het risico op hongersnood loopt, te staken.
- “Het is onze taak om mensen in nood te helpen”, liet Oliver Müller, het Duitse hoofd van de katholieke hulporganisatie Caritas International optekenen door DW. “Maar we kunnen niet blijven werken onder deze omstandigheden in Afghanistan.”
- Dit verbod maakt het voor medewerkers van ngo’s onmogelijk om Afghaanse vrouwen direct te helpen, omdat laatstgenoemden niet mogen spreken met mannen buiten hun familie. “Dit verbod raakt de zenuw van de humanitaire hulp”, aldus nog Müller.
- Voorlopig beperkt Caritas zich tot het uitdelen van voedselpakketten aan lokale raden die worden voorgezeten door mannen. De Duitser noemde dit “onaanvaardbaar”, omdat ze niet kunnen garanderen dat de voeding bij de juiste mensen terechtkomt.