Taliban verbieden buitenlands geld in Afghanistan

De taliban hebben het gebruik van vreemde valuta in Afghanistan verboden, enkel de Afghaanse munt Afghani is er nu een geldig betaalmiddel. De maatregel komt terwijl de economie in het land op de rand van de afgrond staat.

“Het Islamitisch Emiraat (de naam die de taliban aan Afghanistan hebben gegeven, red.) draagt alle burgers, winkeliers, handelaars, zakenlieden en het grote publiek op om voortaan alle transacties in Afghaanse dollars te verrichten en strikt af te zien van het gebruik van vreemde valuta”, aldus talibanwoordvoerder Zabihullah Mujahid in een verklaring Twitter. “Tegen iedereen die dit bevel overtreedt, zullen gerechtelijke stappen worden ondernomen.”

Internationale steun

“De economische situatie en de nationale belangen in het land vereisen dat alle Afghanen Afghaanse valuta in al hun handel gebruiken”, aldus de taliban in een persverklaring.

Het gebruik van Amerikaanse dollars is wijdverbreid op de Afghaanse markten. In de grensgebieden van het land wordt de munteenheid van buurlanden zoals Pakistan gebruikt voor de handel.

De talibanregering dringt aan op de vrijgave van miljarden dollars aan centrale bankreserves. Afghanistan wordt geconfronteerd met geldgebrek, massale hongersnood en een nieuwe migratiecrisis. De economie heeft het bovendien moeilijk door de terugtrekking van internationale financiële steun na de machtsovername door de taliban.

Oogsten vernield

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geeft Afghanistan geen toegang meer tot zijn middelen. Ook de Wereldbank heeft de financiering van projecten in het land stopgezet.

Vorige maand waarschuwde het IMF dat de economie van het land dit jaar met 30 procent zou kunnen krimpen. Miljoenen mensen zullen daardoor in armoede vervallen en een humanitaire crisis zal ontstaan.

Afghanistan is momenteel ook door droogte geteisterd. Een groot deel van de tarweoogst is daardoor vernield en de prijzen zijn de hoogte in gejaagd. Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties heeft gewaarschuwd dat miljoenen Afghanen door de combinatie van droogte, conflict en Covid-19 met de hongerdood zouden kunnen worden bedreigd. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20