Tabak krijgt mogelijk nieuwe toekomst in productie kweekvlees

De productie van laboratoriumvlees kan de tabaksindustrie een nieuwe toekomst bieden. Dat zegt het Israëlische bedrijf BioBetter, producent van kweekvlees. Het gebruik van tabak zou immers de productiekost van het laboratoriumvlees gevoelig kunnen terugschroeven en daarmee ook commercieel meer leefbaar maken.

BioBetter schakelt de tabaksplanten in voor de productie van ingrediënten die bij kweekvlees de celgroei moeten stimuleren.

Knelpunten

Kweekvlees, dat in een laboratorium uit dierlijke spiercellen wordt gekweekt, krijgt veel aandacht als een potentieel instrument om de klimaatverandering aan te pakken. De techniek biedt de vleesindustrie immers de mogelijkheid om het verbruik van energie, water en land te verminderen.

“Maar in tegenstelling tot plantaardige vleesvervangers, gepopulariseerd door bedrijven zoals Beyond Meat en Impossible Foods, blijft kweekvlees nog altijd een beperkte niche”, voert het persbureau Reuters aan.

“Er moet immers met een aantal belangrijke knelpunten worden afgerekend. Onder meer is er het probleem van de beschikbaarheid van de groeifactoren. Die stoffen moeten de groei van de vleescellen bevorderen, maar zijn meestal zelf moeilijk te produceren.”

Om dit probleem op te lossen, greep BioBetter naar tabaksplanten, die de cellen leren groeifactoren aan te maken. “We kozen voor tabak omdat die plant tot vier groeicyclussen per jaar kan realiseren, het hele jaar door kan worden geoogst en vanwege zijn bittere smaak niet als voedingsproduct kan worden gebruikt”, benadrukte Amit Yaari, chief executive van BioBetter.

Sleutelcomponent

“Door de wereldwijde campagnes om het roken te ontmoedigen, wordt de toekomst van de tabaksindustrie gehypothekeerd”, voert Yaari daarbij. “Toch heeft de sector zeker nog een aantal kansen. De tabaksplant heeft een enorm potentieel om in de voeding van de toekomst een sleutelcomponent te worden.”

“Momenteel worden groeifactoren – insuline en transferrine – bij dieren afgenomen”, verduidelijkt Yaari de strategie van het bedrijf. “Daardoor is het echter moeilijk om grote hoeveelheden groeifactoren te verzamelen. Deze stoffen kunnen anderzijds ook worden verkregen door de fermentatie van bacteriën, maar deze methoden vereisen dure instrumenten en een ingewikkeld zuiveringsproces.”

Het Good Food Institute, dat is opgericht om plantaardige en celgebaseerde alternatieven voor dierlijke producten, berekende dat de productie van insuline en transferrine honderd keer goedkoper diende te worden om kweekvlees economisch levensvatbaar te maken.”

“Het gebruik van tabaksplanten in een grootschalige productie op open velden zouden de commerciële productie van kweekvlees wel haalbaar maken.”

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.