Thaise start-up werkt aan een coronavaccin op basis van tabaksbladeren

De Thaise start-up Baiya Phytopharm werkt aan een coronavaccin op plantaardige basis. Het farmaceutische bedrijf wil daarbij gebruikmaken van tabaksbladeren. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite CNBC.

Baiya Phytopharm, een Thaise start-up opgericht in 2018 door Suthira Taychakhoonavudh en Waranyoo Phoolcharoen, werkt aan een coronavaccin op basis van een wel zeer opvallend bestandsdeel: tabaksbladeren. “We willen met ons team een verschil maken. Het is ons doel om van Thailand een producent van vaccins te maken, en niet langer een invoerder van vaccins”, zei Suthira in een interview met CNBC.

Wereldprimeur in de maak

Het bedrijf heeft in december vorig jaar een testfase afgerond waarbij mensen een coronavaccin op plantaardige basis hebben gekregen. “Wat we tot nu toe weten is dat alle vrijwilligers veilig zijn. En als we kijken naar het veiligheidsprofiel, zijn we daar erg blij mee”, aldus Suthira. Zij voegde eraan toe dat het nog te vroeg is om de werkzaamheid ervan vast te stellen, maar dat “het de bedoeling is de beschikbare vaccins als maatstaf te gebruiken.”

Op dit moment heeft er nog geen enkel farmabedrijf ter wereld zo’n vaccin op de markt gebracht. Maar Baiya Phytopharm is niet het enige bedrijf dat aan een “groen” vaccin werkt. Medicago en GlaxoSmithKline werken aan soortgelijk project. De twee biotechbedrijven streven op dit moment naar een goedkeuring van hun vaccin op basis van planten na positieve proefresultaten.

60 miljoen doses per jaar

Baiya Phytopharm verwacht dat de fase 2-proeven in februari van start zullen gaan en de fase 3-proeven in juni. Het hoopt de gegevens in het derde of vierde kwartaal van dit jaar te kunnen voorleggen aan een Thaise regelgevende autoriteit voor goedkeuring van het vaccin. Het bedrijf zei dat het zijn productiecapaciteit snel kan verhogen als het vaccin wordt goedgekeurd.

“Momenteel kunnen onze faciliteiten ongeveer vijf miljoen doses per maand produceren, wat neerkomt op ongeveer 60 miljoen doses vaccin per jaar”, verduidelijkte de medeoprichter van het farmabedrijf in het interview. “We zullen niet enkel vaccins kunnen produceren voor Thailand, maar ook voor de rest van de regio.”

Baiya wil met het vaccin aantonen dat Thailand “nieuwe vaccins en nieuwe geneesmiddelen kan uitvinden om zijn eigen volksgezondheidsproblemen aan te pakken.” Het bedrijf gebruikt dezelfde tabaksplant om onder meer geneesmiddelen tegen kanker te ontwikkelen.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.