Key takeaways
- De Slowaakse regering heeft een plan goedgekeurd om berenvlees te verkopen na een door de staat gesanctioneerde afslachting.
- Het land wil een vermeend probleem van overpopulatie aanpakken door het vlees te verkopen. Zij argumenteren dat dit verspilling zal tegengaan.
- Critici beweren dat de nadruk moet liggen op preventieve maatregelen in plaats van op het afmaken. Zij wijzen erop dat er jaarlijks duizenden ontmoetingen tussen mensen en beren plaatsvinden zonder incidenten.
De populistische regering van Slowakije heeft een controversieel plan goedgekeurd om berenvlees aan het publiek te verkopen. Dit volgt op een door de staat gesanctioneerde ruiming van bruine beren. Dit besluit komt als reactie op een recente toename van dodelijke ontmoetingen tussen beren en mensen. Natuurbeschermers en politici van de oppositie, waaronder leden van het Europees Parlement, hebben de afslachting veroordeeld. Desondanks houdt de Slowaakse regering vol dat het nodig is. Dit moet een vermeend overpopulatieprobleem aanpakken.
De bruine beer, geclassificeerd als “bijna bedreigd” door de World Conservation Union, geniet een beschermde status binnen de EU. Slowakije is echter van plan om door te gaan met zijn plan, met het argument dat de verkoop van het vlees van de gedode beren verspilling zal voorkomen. Organisaties die vallen onder het ministerie van Milieu mogen het vlees vanaf volgende week te koop aanbieden, mits aan de wettelijke en hygiëne-eisen wordt voldaan.
Jaarlijks gemiddeld 10 incidenten met berenaanvallen in Slowakije
De beslissing van Slowakije heeft het debat aangewakkerd over de balans tussen openbare veiligheid en natuurbehoud. Het land staat na Roemenië op de tweede plaats in Europa wat betreft het aantal berenaanvallen, met een gemiddelde van 10 incidenten per jaar. Een recente dodelijke aanval op een man die in een bos liep, heeft de ongerustheid nog verder aangewakkerd en premier Robert Fico ertoe aangezet de afslachting aan te kondigen, waarbij hij verklaarde dat mensen niet in angst hoeven te leven om de bossen in te gaan.
Critici pleiten voor preventieve maatregelen
Critici beweren dat de nadruk moet liggen op preventieve maatregelen in plaats van beren te doden. Ze wijzen erop dat er jaarlijks duizenden ontmoetingen tussen mensen en beren plaatsvinden zonder incidenten. Milieugroeperingen zoals Greenpeace Slowakije hebben de afslachting als “volkomen roekeloos” bestempeld en beschuldigen de regering ervan dat ze de natuurbeschermingswetten en wetenschappelijke adviezen aan haar laars lapt.
Risico’s bij eten van berenvlees
Berenvlees is geen gebruikelijk culinair gerecht in Europa en wordt alleen in bepaalde regio’s als delicatesse beschouwd. Strenge jachtvoorschriften en de beschermde status van beren beperken over het algemeen de beschikbaarheid ervan. Wanneer berenvlees geconsumeerd wordt, wijzen gezondheidsautoriteiten op het risico van Trichinella, een parasiet die ernstige ziekten bij mensen kan veroorzaken. Voor de verkoop van berenvlees is het verplicht om op Trichinella-larven te testen om de veiligheid te garanderen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!