Supermarktaankopen voor Brits gezin gemiddeld 12% duurder bij ‘no-deal’-Brexit

Indien de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk niet tot een akkoord komen over de Brexit, worden de supermarktaankopen voor Britse gezinnen gemiddeld 12% duurder. Dat hebben de CEO’s van de vier belangrijkste supermarkten in het Verenigd Koninkrijk gezegd.

Kaas (+44%), rundsvlees (+40%) en kip (+22%) zouden de grootste slachtoffers van de invoerheffingen worden.

Volgens de voorzitter van een van de ketens zouden alle voedingswaren die vanuit de EU worden ingevoerd gemiddeld 22% duurder worden. Zonder Brexit-deal zouden de relaties tussen beide blokken terugvallen op de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WHO). Groot-Brittannië zou dan de status van ‘meest bevoordeelde natie’ krijgen, maar dat zou toch aanzienlijke tarieven op vele voedingsmiddelen met zich meebrengen.

Dover wordt grootste knelpunt

Toch is dit slechts een van drie oorzaken waarbij een no-deal Brexit de consumentenprijzen zou doen stijgen. Ook het Britse pond zou verder in waarde dalen en de supermarktketens anticiperen daarenboven ook nog eens hogere prijzen voor het transport van hun goederen, omdat de haven van Dover overbelast zou raken en andere toutes moeten worden gezocht. Dover waarschuwt dat bijkomende controles van twee minuten op vrachtwagens in de Engelse havenstad 27 km files zou veroorzaken. Maar ook de continentale Noordzee-havens zouden zich aan chaos moeten verwachten.

Volgens een van de verantwoordelijken voor de supermarkten wordt het bij een no-deal Brexit totaal onmogelijk om Spaanse groenten op 48 uur tijd op de Engelse winkelschappen te hebben, zoals dat vandaag het geval is.

Een totaal ander land

“Dit is zo ernstig dat we voor burgerlijke onrust vrezen. Twee weken na de no-deal zullen we in een totaal ander land leven. Zeggen dat we zomaar op de status van ‘meest bevoordeelde natie’ kunnen overstappen zonder gevolgen is nonsens. Maar sommige politici lijken nu toch wakker te worden.”

Ook de baas van Amazon in het VK had eerder al voor burgerlijke onrust gewaarschuwd mocht het tot een no-deal Brexit komen.

Malcolm Walker, de stichter en CEO van de Britse supermarktketen Iceland, noemt de waarschuwingen nonsens en bangmakerij. Ook de Britse regering had eerder al laten uitschijnen dat supermarkten best grote voorraden aanleggen om problemen te voorkomen.  Volgens Walker heeft ook de EU geen enkel belang bij een no-deal Brexit.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20