6,3 miljard uur kijken naar andere mensen… het succes van Twitch verklaard

Twitch begon in 2011 als een livestreamplatform voor videogames, maar trekt sinds de lockdowns een steeds breder publiek aan. In 2021 kon het platform zijn beste kijkcijfers ooit voorleggen, en dat vooral dankzij de categorie ‘Just Chatting’, waar u kan volgen wat streamers te zeggen hebben tegen hun webcam.

Sinds de Covid-19-pandemie en de opeenvolgende lockdowns zijn de kijkcijfers van het videogame-livestreamplatform Twitch verdubbeld. Op het eerste gezicht is dat misschien niet zo heel erg verbazend. Mensen die volledige weken thuisblijven, storten zich massaal op gelijkaardige diensten zoals Netflix en Disney+.

Wat wel opmerkelijk is, was dat Twitch vooral groeide via een totaal onverwachte categorie: die van ‘Just Chatting’. Daar kan je andere mensen zien praten voor de webcam en met hen meekijken naar video’s, posts op sociale media en andere interessante zaken op het internet.

Bron: Quartz.

Volgens data van Stream Hatchet spendeerden kijkers in het eerste kwartaal van 2021 ongeveer 6,3 miljard uur op Twitch. Dat zijn de hoogste cijfers dat het platform ooit kon voorleggen. En 12 procent van al die tijd werd gespendeerd in ‘Just Chatting’.

De categorie was goed voor zo’n 522 miljoen uur in het derde kwartaal van 2020. Dat cijfer zwelde aan tot maar liefst 754 miljoen uur in het kwartaal van 2021.

Een cocktail van content

‘Just Chatting’ is dan ook de meest ruim-gedefinieerde categorie van Twitch. Alles wat niet letterlijk videogames of kaartspellen streamen is, zal in de cocktail van ‘Just Chatting’ worden gegooid.

Streamers houden er eigenlijk quasi solo-talkshows over onderwerpen gaande van lifestyle, tot mentale gezondheidsproblemen en actualiteit. Zo werd Hasan Piker (29) tijdelijk de meest bekeken streamer tijdens de Amerikaanse verkiezingen met zijn politieke analyse in de ‘Just Chatting’-categorie.

De koning van de categorie is momenteel de 25-jarige Amerikaan Ludwig Anders Ahgren, of simpelweg ‘Ludwig’. Hij trekt gemiddeld 43.000 kijkers aan met zijn streams. De jongeman staat bekend voor zijn humor en… spontaan tieren over de politiek van Ierland.

Het is zeer goed mogelijk dat Twitch mensen tijdens de lockdown een degelijke portie menselijke interactie en aanwezigheid serveerde die zo hard gemist wordt tijdens de pandemie.

Lees ook: Twitch bestraft gebruikers voor hun wangedrag in het echte leven

(wdm)

Meer