De opeenvolging van crisissen (corona, inflatieschok) leidt tot massale oververmoeidheid en hoge stressniveaus bij ondernemers en zelfstandigen. Dat blijkt uit een bevraging door hr-dienstengroep Liantis en kmo-koepel Unizo.
Uit de enquête bij 1.588 ondernemers blijkt dat de stressniveaus nog hoger liggen dan tijdens de coronacrisis:
- De overgrote meerderheid heeft last van stress: ruim 21 procent “zo goed als altijd”, ongeveer 39 procent “vaak” en bijna 26 procent “af en toe”.
- De jongere generaties hebben er het meeste last van. Bij de 18 tot 30-jarigen zegt 73,9 procent dat ze vaak tot altijd last hebben van stress.
- “Jongeren staan aan het begin van een carrière, hebben geïnvesteerd en nog niet de kans gehad voldoende reserves op te bouwen. Dan is het evident dat je je zorgen maakt over de toekomst”, zegt Liantis-expert Karel Van den Eynde.
- Ook oververmoeidheid is wijdverbreid onder de ondernemers: bijna 59 procent van de ondervraagden is vaak tot altijd vermoeid en 29 procent af en toe. Zes op de tien liggen letterlijk wakker van de stijgende kosten waarmee ze geconfronteerd worden.
- Circa 65 procent van de ondernemers in ons land maakt zich dagelijks zorgen over de toekomst van hun bedrijf.
Gezondheidsbudget
Liantis en Unizo lanceren de sensibiliseringscampagne ‘Samen Sterker Ondernemen’ om ondernemers te adviseren over mentaal welzijn. Voor Unizo moet ook de sociale zekerheid, via een gezondheidsbudget, een financiële inspanning doen.
“Dit budget wordt door de sociale zekerheid aan de zelfstandige ter beschikking gesteld, waarmee men tijdens de loopbaan investeringen kan doen in preventie en welzijn”, is het voorstel van Unizo, dat aan een startbudget van 1.000 euro denkt. “Zo worden problemen die aan de basis van langdurige uitval kunnen liggen, zoals werkdruk of emotionele belasting, tijdig aangepakt. Zo’n gezondheidsbudget is daardoor in de eerste plaats een investering.”
(bg)