De Nationale Bank heeft de grootste slachtoffers van de crisis geïdentificeerd: ondernemers en kleine zelfstandigen

Systematisch verhoogde de afgelopen regeringen de fiscale druk op kmo’s en kleine zelfstandigen. Wie zoals de multinationals geen dure fiscale ontsnappingsroutes kan uittekenen, komt vandaag in België aan een fiscale druk die rond de 50 procent ligt voor zelfstandigen: op ongeveer de helft van de inkomsten betaal je belastingen, waarna je dus een netto-inkomen overhoudt dat de helft bedraagt, als je een eigen bv of eenmanszaak hebt.

  • Een mens kan zich afvragen waarom je dan in godsnaam dat risico blijft nemen, als je in ruil bij een crisis wél cash betaalt. Het antwoord op die vraag zit hem vandaag in de 30 procent zwaarst getroffen economische slachtoffers van de crisis: de ondernemers en zelfstandigen die hun zakencijfer dramatisch zagen zakken.
  • In die zin zijn de ‘hoeraberichten’ van de Nationale Bank, gretig overgenomen door een deel van de pers, meer dan misplaatst. Terwijl zeven op tien Belgen ‘niets van de crisis voelt’, en dus vooral gespaard heeft tijdens deze periode waarin consumptie fors minder kon, is het pure zwarte sneeuw voor die minderheid die als ondernemer al veel meer risico’s nam.
  • ‘De structurele impact van de coronacrisis op de Belgische economie is minder groot dan gevreesd dankzij de maatregelen van de overheid’, zo declareert de gouverneur van die Nationale Bank, Pierre Wunsch. Hij vindt dat ‘de crisis goed is beheerd‘. De vraag wie straks die maatregelen allemaal zal betalen, daar antwoordt de Nationale Bank voorlopig niet op.
  • De cijfers zijn tegelijk allerminst positief: in 2020 is er een dip van liefst 6,7 procent, minder dan de 9 procent die men eerst vooropstelde. De groeicijfers voor 2021 en 2022 liggen dan weer lager dan wat onder meer de Europese Commissie projecteerde: ze blijft rond de 3 procent hangen.
  • Simpel gesteld hebben we met z’n allen veel minder uitgegeven dit jaar, en dat gespaarde gedeelde inkomsten (22 miljard samen) zal in 2021 wél worden gespendeerd, wat de economie doet groeien.
  • Ook qua banen sneuvelt er minder dan verwacht: uiteindelijk verdwijnen volgens de Nationale Bank nu ‘maar’ 100.000 jobs. De federale regering besliste massaal mensen in de technische werkloosheid te steken. Dat kost miljarden, maar maakt dat er dus wel minder mensen definitief werkloos worden. Zeker zijn ze daarover niet: die huidige toestand noemt men een ‘kunstmatige coma’. Pas als de crisis voorbij is, en men ziet wat er precies gebeurt met die tijdelijke werklozen, kan men weten of het heeft gewerkt.
  • Dat de begroting verder ontspoort, heeft de Nationale Bank overigens ook wel door. De schuld stijgt tot boven de 120 procent van het bbp, en het tekort per jaar zal na de crisis op 6 procent liggen, zonder maatregelen. Onhoudbaar, en ook onwerkbaar binnen de EU. Straks volgen dus nog harde beslissingen.
Meer