Straks ook mondmasker op speelplaats?

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zoekt nieuwe mogelijkheden om iedereen op school te houden. Het is mogelijk dat een mondmasker ook op de speelplaats verplicht wordt.

Dat schrijft de krant De Tijd in de aanloop naar een nieuw overleg tussen de minister, de onderwijskoepels, de vakbonden, de administratie en de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB). Vorige week trok Weyts aan het langste eind in de discussie over de kleurencode in het onderwijs. Ondanks druk van de vakbonden blijven de scholen al zeker tot maandag in code geel.

Nu komt de onderwijswereld dus opnieuw bijeen om zich te buigen over een omschakeling naar code oranje, eventueel met een aanpassing van de bestaande draaiboeken. Zo wil Weyts de regel aangepast zien waarbij leerlingen van het derde tot het zesde middelbaar slechts één op de twee weken fysiek naar school gaan. Dat liet de minister zich vorige week al ontvallen in het Vlaams Parlement.

Eerstejaars

Er liggen dus enkele strengere maatregelen op tafel, waaronder een uitbreiding van de mondmaskerplicht op de speelplaats. In ieder geval blijft het kabinet van de minister schermen met cijfers die aantonen dat het aantal besmettingen in de scholen relatief stabiel blijft. ‘‘Het merendeel van de besmettingen lijkt te herleiden tot situaties buiten de schoolmuren’, klonk het vorige week.

Nog voor het weekend hakte Weyts wel de knoop door om het hoger onderwijs volledig over te laten schakelen op code oranje. Dat betekent dat slechts één op de vijf aula’s in universiteiten bezet mag zijn en dat in hogescholen maar 20 procent van de campus gebruikt mag worden. Hij pleitte er wel expliciet voor om soepeler te zijn voor eerstejaars.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20