Hoger onderwijs gaat naar code oranje, maar met versoepelingen voor eerstejaars

Het hoger onderwijs schakelt volledig over op code oranje. Dat kondigt bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) aan via Twitter. Er kunnen uitzonderingen gemaakt worden voor eerstejaars.

Code oranje betekent dat maar één op de vijf aula’s in universiteiten bezet mag zijn en dat in hogescholen maar 20 procent van de campus gebruikt mag worden.

Weyts vraagt wel expliciet om daar soepeler in te zijn voor eerstejaars. ‘Ik vraag alle universiteiten en hogescholen om eerstejaars niet te laten vereenzamen achter hun pc’, klinkt het. ‘Eerstejaars zijn nog maar net beland in een compleet nieuwe wereld. Ze hebben nog niet veel contactonderwijs gekregen, ze hebben nog geen sociaal netwerk kunnen opbouwen, ze zijn nog niet vertrouwd met de werking van het hoger onderwijs. We mogen hen nu niet in de steek laten.’

Vakbonden

De beslissing komt er na overleg met zijn Franstalige evenknie Valérie Glatigny (MR). Eerder op de week kwam Weyts nog onzacht in aanraking met de onderwijsvakbonden omdat hij weigerde alle scholen te laten overschakelen op code oranje.

Hij hield uiteindelijk voet bij stuk en na overleg met de sector werd besloten dat alle leerlingen voltijds naar school bleven gaan. Dat verandert nu dus voor de hogescholen en universiteiten, eerder moesten ook al het volwassen- en kunstonderwijs naar code oranje overschakelen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20