Storm Eunice: geen treinverkeer in delen van Vlaanderen, windmolens op zee voor het eerst stilgelegd

De storm Eunice houdt grote delen van West-Europa en de Britse Eilanden in de ban. In Vlaanderen moeten treinreizigers rekening houden met geschrapte ritten en vertraagd verkeer.

De rukwinden halen snelheden boven 120 kilometer per uur, wat de autoriteiten, scholen en bedrijven in grote delen van West-Europa aanzet om hun noodplannen boven te halen.

  • De NMBS legt het treinverkeer tussen 14 en 18 uur vrijwel volledig stil in West-Vlaanderen (volledig), Oost-Vlaanderen (vrijwel volledig) en op grote lijnen in Antwerpen. Ook is het treinverkeer naar Nederland onderbroken.
  • Verschillende scholen in West-Vlaanderen en Antwerpen sluiten op eigen initiatief vervroegd de deuren.
  • De Universiteit Antwerpen schrapt alle lessen op vrijdagnamiddag.
  • In Nederland annuleert de luchthaven Schiphol 300 vluchten.
  • De Londense burgemeester Sadiq Khan heeft de inwoners aangeraden om thuis te blijven. In de stad ging een deel van het dak van de O2 arena, vroeger bekend als de Millenium Dome, gaan vliegen door de hevige wind.
  • In Ierland zijn tienduizenden gezinnen vrijdagochtend zonder stroom gevallen.

Windmolens op zee

Alle windmolens op zee zullen ook voor de allereerste keer worden stilgelegd, tussen 15:30 en 16:30. “Bij een storm is er altijd wel wat productie, maar vandaag liggen de windmolens voor het eerst allemaal stil”, meldt Annemie Vermeylen, secretaris-generaal van het Belgian Offshore Platform. Tegen 17u zullen de molens weer op 50 procent van de capaciteit draaien, tegen vanavond weer al vol vermogen.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20