Stoppen met traditioneel televisie kijken: hoeveel geld kan je besparen als je digitale tv schrapt uit je telecomabonnement?

Binnenkort zal het niet langer mogelijk zijn om reclame te skippen wanneer je uitgesteld naar je favoriete programma kijkt. De Belgische zenders hebben daarover namelijk een akkoord bereikt. Dat doet de vraag rijzen of het nog interessant is om te betalen voor digitale televisie terwijl je bij streamingdiensten niet langer reclames te zien krijgt en op eender welk moment naar je favoriete serie of film kan kijken.

Waarom is dit belangrijk?

Reclame skippen terwijl je op een later tijdstip naar je favoriete programma kijkt, was tot nu toe een grote troef van digitale televisie. Maar daar komt binnenkort een einde aan. Kijkers zullen binnenkort een minuut niet-doorspoelbare reclame moeten uitzitten voor ze hun opgenomen tv-programma’s kunnen bekijken.

Nu uitgesteld televisiekijken steeds meer ingeburgerd is, gebruiken velen deze functie om de reclameblokken tussen series en films door te spoelen. Dat is heel handig voor de kijker, maar het zorgt ervoor dat adverteren op televisie steeds minder interessant wordt. Daardoor wordt er nu ingegrepen.

Verschillende zenders hebben eerder deze week via een persbericht laten weten dat het binnenkort niet langer mogelijk zal zijn om zomaar reclameblokken door te spoelen. Kijkers zullen verplicht worden om eerst de reclames een minuut te laten afspelen alvorens ze verder naar hun film, serie of spelprogramma kunnen kijken. Telenet bijt eind september de spits af.

Geen reclames bij streamingdiensten

Dat doet de vraag rijzen in welke mate het nog interessant is om digitale televisie op te nemen in je telecomabonnement. De telecomoperatoren vragen immers een maandelijkse bijdrage om digitaal televisie te kunnen kijken. Dat terwijl je bij de betalende streamingdiensten, zoals Netflix, Amazon Prime en Disney Plus, voor een soortgelijke bijdrage niet langer reclames krijgt voorgeschoteld.

Bovendien is het mogelijk om alle programma’s die via de traditionele weg worden uitgezonden via een platform van de mediabedrijven zelf te bekijken. Familieliefhebbers kunnen bijvoorbeeld hun favoriete soap volgen via VTM Go. De fans van Thuis kunnen dan weer op eender welk moment naar hun serie kijken via VRT Nu. Via die platformen ontsnap je niet aan de reclames, maar de onderbrekeningen zijn doorgaans korter dan op televisie.

Maar is het financieel interessant om digitale televisie uit je telecomabonnement te schrappen? Onze vergelijking toont aan dat je maandelijks al snel 10 euro of meer kunt besparen als je niet langer een beroep doet op die dienstverlening.

Tot 15 euro besparen

De formule Love Trio van Orange kost minstens 59 euro per maand en bevat een gsm-, internet- en tv-abonnement. De telecomoperator biedt ook de optie aan om een pakket zonder digitale televisie af te sluiten: Love Duo. Voor dat pakket betaal je minstens 44 euro per maand. Dat is een besparing van 15 euro per maand.

Soortgelijke taferelen bij Telenet. Klanten bij Telenet betalen minstens 75,5 euro per maand (exclusief eventuele tijdelijke kortingen) voor een standaardabonnement, inclusief televisie, internet en gsm. Het prijskaartje daalt tot 66 euro wanneer je geen digitale televisie wenst.

Ook Proximus biedt een pakket aan zonder een tv-decoder, de zogenaamde “Light Experience”. Via die optie is het weliswaar mogelijk om alsnog 23 tv-zenders te bekijken, zij het dan via het platform Pickx. Dat pakket, bestaande uit een mobiel en internetabonnement, kost maandelijks 64,99 euro (exclusief tijdelijke kortingen). Dat is 15 euro goedkoper dan de zogeheten “Full Experience”, waarbij je wel een tv-decoder krijgt. In totaal betaal je dus 79,99 euro.

Scarlet biedt momenteel geen pakketten aan zonder een tv-abonnement. Het is weliswaar mogelijk om afzonderlijk een internet en mobiel abonnement af te sluiten bij de telecomspeler. Die twee diensten samen kosten maandelijks minstens 31 euro. Het prijskaartje van het pakket Scarlet Trio met het gsm-abonnement Red, inclusief televisie, bedraagt 48 euro per maand (zonder extra’s). Belangrijke kanttekening: het internetabonnement in het pakket is wel de duurste formule van de twee aangeboden tariefplannen. Dat abonnement kost afzonderlijk 32 euro per maand. In combinatie met het goedkoopste gsm-abonnement (Red) komt het uiteindelijke prijskaartje uit op 40 euro voor dezelfde diensten die je krijgt bij Scarlet Trio, exclusief televisie. Dat is dus 8 euro goedkoper.

(am)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20