Win het gevecht tegen de drank in 12 stappen (zonder de AA)

Stoppen met drinken is niet gemakkelijk, maar misschien kan de Amerikaanse journalist en schrijver Paul Carr een inspiratie zijn. Hij schreef enkele jaren geleden in de Wall Street Journal een opmerkelijk stuk over zijn jarenlange gevecht tegen alcohol. Zo legt hij uit hoe hij zichzelf al die tijd wijs maakte dat hij geen alcoholicus was. Maar uiteindelijk kwam hij toch tot het besluit dat het gedaan moest zijn met die drankduivel.

Het 12-stappenplan van de Anonieme Alcoholisten (AA) was niets voor hem. En dus creëerde hij zijn eigen 12-stappenplan om te stoppen met drinken. En het werkte, want Carr drinkt intussen niet meer. Deze 12 stappen hielpen hem van zijn drankverslaving af.

Een fles in de vorm van een schelden: tip om te stoppen met drinken.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Stap 1: Stel jezelf de vraag: “Heb ik een probleem?”

glasses drink alcoholVolgens Carr ben je geen alcoholicus als je na een paar drankjes kan stoppen. Als je vrienden je nog nooit apart hebben genomen om je te vertellen dat je beter zou stoppen met drinken, dan ben je waarschijnlijk geen alcoholicus (tenzij die vrienden zelf alcoholici zijn). Als jij kan drinken zonder je leven te ruïneren, dan is stoppen niet eens noodzakelijk.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Stap 2: Stoppen met drinken in het gezelschap van anderen

bar drink alcohol

Nuchter worden zonder naar meetings te gaan en met vreemden over je problemen te praten is perfect mogelijk. Maar volgens Carr is het totaal onmogelijk om in het geheim te stoppen en wel omdat  alcoholici enorm moeilijk aan de verleiding kunnen weerstaan. Net daarom is het essentieel dat de mensen rondom je weten dat je probeert te stoppen met drinken, zodat ze je geen drank meer aanbieden.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Stap 3: Wees niet bang voor mislukking

people party beach drink alcoholAls je een fout maakt en even de controle over jezelf verliest, wees dan niet te hard over jezelf. Geef jezelf een kans en probeer erachter te komen waarom het is gebeurd. Maar als je dezelfde fout tweemaal maakt, dan is het tijd om je fout publiekelijk toe te geven: hopelijk kan je dan op steun van je vrienden en familie rekenen waardoor je daarna opnieuw met een schone lei kan beginnen.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Stap 4: Weet wat je wil

alcohol girl addict gin

Paul Carr leed behalve aan een alcoholverslaving ook aan overgewicht. Stoppen met drinken loste meteen ook zijn tweede probleem op. Nu hij nuchter is kan hij niet enkel een relatie, een job en vriendschappen onderhouden, maar gaat hij ook gezonder door het leven.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Stap 5: Stop met liegen

alcohol drink alone

Liegen is voor veel mensen in het algemeen, en voor alcoholici in het bijzonder, een groot probleem. En dan hebben we het niet over gigantische leugens of fraude, maar eerder over de kleine leugentjes, excuses en smoesjes om makkelijker de dag door te komen. Wees eerlijk voor zowel jezelf als tegenover anderen.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Stap 6: Stop met je te excuseren

girl guitar alcohol drunk

Volgens de AA moet je iedereen die je ooit slecht hebt behandeld contacteren om je te excuseren. Maar Carr ziet het anders: volgens hem zullen je vrienden je de weken en maanden na je beslissing om met drank te kappen steunen, hoewel ze zullen denken dat je het niet zal halen. Een verontschuldiging heeft in dit stadium dus weinig nut. Als je je echt wil excuseren, stop dan met drinken.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Stap 7: Herontdek dating

couple kiss happy date

Vaak drinken mensen zich bij het daten moed in. En als je dan opeens zonder alcohol op iemand moet afstappen wordt dit heel moeilijk. Maar als je eerlijk bent over je probleem en je beslissing om te stoppen met drinken met je date deelt, zal je merken dat nuchter zijn veel meer moed vergt dan drinken.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Stap 8: Ruil je drankverhalen in door normale verhalen

sleep drunk girl woman pink

Als je alcoholicus bent, dan heb je vast een heleboel gekke verhalen die je kan delen. Maar je zal nog gekkere dingen beleven wanneer je nuchter blijft. Daarbovenop zal je je ze makkelijker herinneren.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Stap 9: Koop dure dingen die je niet gaat verliezen

shop mall girl woman gallery

De financiële kant van stoppen met drinken (drinken kost een boel geld) is volgens Carr een van de slechtste motivaties. Maar het kan wel een leuke bonus opleveren.  Alcoholici verliezen vaak dure items als smartphones, kredietkaarten, horloges en portefeuilles wanneer ze dronken in een bar belanden. Wanneer je nuchter bent verdwijnt dit probleem vanzelf.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Stap 10: Laat je testen

bench drinking alcohol girls french kiss

flickr Tony

Dokters raden aan om je voor allerlei zaken te laten testen. Wie lang aan alcohol verslaafd is geweest kan bij een dokter langsgaan om te weten waar hij staat.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Stap 11: Werk harder, slimmer en beter

Een man zit achter zijn bureau en lacht met een dossier in zijn handen.

Alcoholisme en een job zijn vaak moeilijk te verenigen. Eenmaal je van de drank af bent, krijg je het gevoel dat je een volledig nieuwe kans krijgt om het te maken.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Stap 12: Vergeet alles wat je juist hebt gelezen

Een schim van een zittende vrouw die naar zonsondergang kijkt.

De vorige stappen werkten voor Carr, maar het is niet daarom dat ze ook voor jou zullen werken. Het enige echte geheim om van de drank af te raken, is ontdekken waarom je verslaafd bent en daar een remedie voor te vinden. Je moet je eigen lijst maken van wat je leuk vindt aan drinken, en dan, stap voor stap, leren hoe je die dingen kan doen zonder alcohol.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20