Stookolie vanaf morgen fors goedkoper: besparing van ruim 500 euro bij bestelling van minstens 2.000 liter: “Geen structurele daling”

Goed nieuws voor de mensen die hun woning verwarmen met stookolie: na opeenvolgende prijsstijgingen daalt de maximumprijs voor een liter stookolie vanaf morgen met ruim 28 eurocent tot iets meer dan 1,10 euro.

Wie met de wagen rijdt, of zijn woning verwarmt met de stookolie moest de afgelopen weken lijdzaam toezien hoe de brandstofprijzen zienderogen stegen. Zo is de prijs voor een liter diesel vandaag gestegen tot 2,286 euro per liter, een nieuw record. Die prijs ligt overigens ruim 25 procent hoger dan een maand geleden.

Prijs stookolie daalt

Nu is er toch ook wat goed nieuws: de maximumprijs voor stookolie (50S) daalt met zo’n 28 eurocent tot 1,1046 euro per liter voor bestelling van minstens 2.000 liter. Wie minder dan 2.000 liter bestelt, ziet de prijs zakken tot 1,1352 euro per liter. Dat is eveneens een daling van 28 eurocent in vergelijking met de huidige prijs.

De daling zal voor heel wat mensen welgekomen zijn. De prijs van stookolie heeft begin maart de kaap van 1 euro per liter gerond, en is sinsdien niet meer onder die grens gedoken. Oorzaak is de oorlog in Oekraïne. Er is daardoor heel wat paniek op de markten, waardoor de prijs van ruwe olie de hoogte wordt ingejaagd. Het conflict gaat immers gepaard met heel veel onzekerheid over de energiebevoorrrading van de Europese Unie.

Volatiliteit troef

De daling van de stookolieprijs bevestigt de volatiliteit op de markten. Bij de start van de handelsweek was de prijs van een vat Brentolie even gestegen tot 140 dollar. Op dit moment schommelt de prijs rond de 110 dollar. In tegenstelling tot andere brandstoffen volgt stookolie altijd meteen de evolutie van de olieprijs.

De Belgische Federatie van Brandstoffenhandelaars (Brafco) bevestigt aan VRT NWS dat er tot op vandaag heel wat volatiliteit is op de internationale markten. “Die notering maakt echt bokkensprongen. Het gaat soms pijlsnel omhoog gevolgd door een terugval. De daling nu is – vrezen wij – niet structureel, want de markt is opnieuw stijgend. Het is zeer moeilijk te voorspellen wat de toekomst gaat brengen”, klinkt het.

Momenteel is er nog geen sprake van een daling van de benzine-of dieselprijzen.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20