Oorlog in Oekraïne jaagt brandstofprijs verder de hoogte in: een liter diesel in maand tijd ruim een kwart duurder

Voor de vijfde keer in één maand tijd stijgt de prijs van een liter diesel. Vanaf morgen betaal je aan de pomp maximaal 2,286 euro per liter. Dat is ruim 25 procent meer dan een maand geleden en een nieuw record.

De olieprijzen zitten fors in de lift sinds de start van de oorlog in Oekraïne. De prijs van een vat Brentolie schommelt op dit moment rond de 115 dollar. Dat is bijna een verdubbeling in vergelijking met een jaar geleden. Toen bedroeg de prijs zo’n 65 dollar per vat.

Stijgende dieselprijs

De oplopende olieprijzen voelen we onder meer aan de pomp. Op 10 februari, exact een maand geleden, kostte een liter diesel maximaal 1,816 euro. Intussen is de prijs al vier keer opgetrokken en morgen volgt er een vijfde verhoging. Vanaf dan betaal je voor een liter diesel 2,286 euro. Dat is een toename van 25,9 procent in vergelijking met een maand geleden. Door die stijging breekt de dieselprijs opnieuw een record.

Een jaar geleden, op 10 maart 2021, betaalde je 1,512 euro per liter diesel. In vergelijking met toen ligt de prijs vanaf morgen 51,2 procent hoger.

Consumenten zullen ongetwijfeld vloeken bij de nieuwe prijsverhoging, maar de brandstofhandelaars en tankstation zullen tevreden reageren op de verhoging van de maximumprijs. Gisteren bleek immers dat sommige tankstation het maximumtarief naast zich neerlegden omdat ze anders diesel met verlies moesten verkopen. “Het is dat of sluiten”, klonk het.

Lpg en stookolie ook duurder

Ook lpg wordt duurder. De maximumprijs stijgt met 3,7 cent tot 1,005 euro per liter. Dat is eveneens een record. Wie zijn woning verwarmt met stookolie, zal vanaf morgen ook dieper in de buidel moeten tasten. De prijs bij bestellingen van meer dan 2.000 liter stijgt vrijdag met 7,74 eurocent tot maximaal 1,3908 euro per liter. Ook dat is een record.

De prijs voor een liter benzine (euro 95) is dinsdag gestegen tot 1,95 euro. Een kleine maand geleden was dat nog 1,799 euro, oftewel 8,2 procent minder. De federale regering onderzoekt momenteel in welke mate het de oplopende brandstofprijzen kan temperen. Op de regeringstafel ligt onder meer een verlaging van de accijnzen in de vorm van een omgekeerd cliquetsysteem, waarbij de accijnzen worden verlaagd wanneer de brandstofprijzen stijgen.

(lb)

Meer