Sommige tankstations vragen meer voor diesel dan de maximumprijs: “Het is dat of sluiten”

De prijzen aan de pomp zijn fors gestegen. Wie diesel tankt, betaalt bij heel wat tankstations de maximumprijs van 2,08 euro per liter. Al zijn er bepaalde stations die een hogere prijs aanrekenen, meldt Het Laatste Nieuws.

Door de oorlog in Oekraïne scheren de olieprijzen hoge toppen. De prijs van een vat Brentolie schommelt op dit moment rond de 110 dollar. Dat is lager dan de recordkoers eerder deze week, maar ligt nog fors boven de prijs van een jaar geleden. Toen schommelde de prijs voor een vat Brentolie rond de 65 dollar.

Brandstofprijzen zitten in de lift

De oplopende olieprijzen voelen we vandaag al in onze portefeuille. De afgelopen weken zijn de maximumprijzen aan de pomp meermaals opgetrokken. Voor een liter benzine (euro 95) betaal je momenteel maximaal 1,95 euro. De maximumprijs voor een liter diesel bedraagt vandaag 2,08 euro. In principe mogen de tankstations geen hogere prijs aanrekenen, maar Het Laatste Nieuws meldt dat er toch enkele stationhouders de maximumprijs voor diesel naast zich neerleggen.

De bevraagde tankstations hebben naar eigen zeggen geen keuze dan de prijs verder op te trekken. “Als we dat niet doen verkopen we met verlies”, klinkt het. Ook de leveranciers van stookolie zitten met de handen in het haar. Johan Mattart, directeur van Brafco, laat aan Het Nieuwsblad weten dat die leveranciers per duizend liter stookolie 130 tot 150 euro meer moeten betalen dan de maximumprijs die ze mogen aanrekenen.

Hoe komt dat? De brandstofhandelaars moeten de prijs bepaald door de internationale markt betalen. Die prijs staat niet gelijk aan de maximumprijzen die door de FOD Economie worden vastgelegd. Dat plafondbedrag wordt doorgaans enkele dagen later aangepast om te vermijden dat de consument wordt blootgesteld aan de volatiele prijzen op de internationale markt. De prijs voor een vat Brentolie was maandag even gestegen tot bijna 140 dollar. Dat was slechts een fractie minder dan het record uit 2008: 147,5 dollar per vat.

Sector smeekt om maatregelen

De sector smeekt nu de overheid om maatregelen te nemen door onder meer die officiële prijzen te laten vallen. Mattart waarschuwt voor faillissementen indien er niets gebeurt. “We hebben ook nog de optie om te stoppen met stookolie te leveren en tankstations te sluiten, tot het opnieuw rendabel is om open te doen”, klinkt het.

Tinne Van der Straeten (Groen), minister van Energie, laat weten dat ze het probleem onderzoekt. “Vervolgens kijken we of we maatregelen moeten nemen”, klinkt het. De federale regering bekijkt overigens ook hoe het de benzine- en dieselprijs kan drukken voor de consumenten.

(lb)

Meer
Auto
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Meer Auto