De Chinese centrale bank is ervan overtuigd dat de recente prijsstijgingen van bitcoin de populariteit van de digitale Yuan (ofwel renminbi) een boost zal geven.
Bitcoin heeft opnieuw de wind in de zeilen. Sinds de start van de werkweek is de waarde van de munt met 6,7 procent gestegen tot 59.500 dollar. Daarmee flirt de cryptomunt opnieuw met een nieuw record. De vorige recordkoers dateert van 13 maart. Toen was de munt maar liefst 61.300 dollar waard.
Interesse in CBDC
Door de recente stijging lijken beleggers opnieuw te lonken naar cryptomunten. Volgens Wang Xin, directeur onderzoeksbureau bij de People’s Bank of China (PBOC), wakkeren de recente hausses van bitcoin ook de interesse in de digitale yuan aan. Dat is de digitale valuta waar China aan werkt.
Ook het feit dat meer en meer landen werken aan een digitale munt, ook wel CBDC’s (central bank digital currency) genoemd, trekt de aandacht van almaar meer beleggers. Zo werkt bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank (ECB) aan een digitale euro. In een recent interview met Bloomberg TV liet Christine Lagarde, de voorzitster van de ECB, wel weten dat het nog vier jaar kan duren vooraleer de digitale euro het levenslicht ziet. ‘Onze digitale munt moet perfect in orde zijn. Dat zijn we aan de Europeanen verschuldigd’, klonk het.
Digitale munten verloten
China lijkt wel al meer vooruitgang geboekt te hebben met de ontwikkeling van de digitale munt. Zo heeft het land al verschillende proefprojecten gelanceerd waarbij inwoners van bepaalde regio’s digitale yuan kon winnen om vervolgens te spenderen. China heeft tijdens het Chinese Nieuwjaar bijvoorbeeld 1,5 miljoen dollar aan digitale munten verloot aan 50.000 inwoners.
Tijdens een persconferentie heeft Wang Xin aangegeven dat er nog meer proefprojecten op til zijn. ‘Bedoeling is om de projecten verder te zetten om zo meer ervaring op te doen’, klonk het.
Toch zijn de digitale munten waar verschillende landen aan werken niet te vergelijken met de alom bekende cryptomunten, zoals bitcoin. Nagenoeg alle cryptomunten zijn gedecentraliseerde munten. Dat betekent dat er geen centrale toezichthouder is die de koers van de munten in de gaten houdt en eventueel ingrijpt bij te sterke fluctuaties. Dat zal wel het geval zijn bij de digitale munten van de centrale banken.
Voorts werkt het merendeel van de cryptomunten op een technologie, genaamd blockchain. Tot op heden is het niet duidelijk op welke technologie China bijvoorbeeld een beroep zal doen.
Lees ook: Status van dollar als globale reservemunt neemt diepste duik in 25 jaar
(jvdh)