Christine Lagarde: ‘In eurozone dreigt aanzienlijke recessie’

De corona-epidemie zal in de eurozone wellicht tot een aanzienlijke recessie leiden. Dat heeft Christine Lagarde, voorzitster van de Europese Centrale Bank (ECB), in een aantal krantencolumns in Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië en Spanje gezegd.

De Europese Centrale Bank had eerder gemeld een budget van 750 miljard euro vrij te maken om de Europese economie te steunen en de kans te geven d impact van de epidemie op te vangen.

In haar boodschap zegt Lagarde als gevolg van de epidemie een aanzienlijke recessie in de eurozone te verwachten. ‘Grote delen van de economie liggen tijdelijk stil, waardoor de economische bedrijvigheid in de eurozone aanzienlijk zal krimpen,’ betoogt ze.

‘Indien de gedane inspanningen nog niet voldoende zijn, zal de Europese Centrale Bank alles doen wat nodig is in het kader van haar mandaat om de eurozone te helpen deze crisis te overwinnen.’

Eerste uitdaging

Lagarde benadrukte daarbij dat haar instelling immers ten dienste staat van de Europeanen. De coronacrisis is de eerste grote uitdaging waarmee Lagarde sinds haar aantreden als voorzitster van de Europese Centrale Bank in november vorig jaar wordt geconfronteerd.

Toen de instelling vorige week een eerste steunplan had aangekondigd, was nog zware kritiek gekomen op de communicatie van Lagarde. De voorzitster had toen gezegd dat het niet de taak was van de Europese Centrale Bank om de renteverschillen tussen de eurolanden te verkleinen.

‘De financiële omstandigheden in de eurozone zijn de voorbije dagen echter aanzienlijk verslechterd,’ aldus Lagarde. ‘Daardoor is het noodzakelijk dat de Europese Centrale Bank tot zware ingrepen overgaat.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20