5 miljoen mondmaskers aangekomen in België

Op de militaire luchthaven van Luik-Bierset zijn vrijdagnacht 5 miljoen mondmaskers aangekomen. De verdeling is al aan de gang.

Liege Airport maakte bekend dat er vrijdagnacht om 1 uur in Bierset een vliegtuig geland is met aan boord een lading van 5 miljoen mondmaskers. De maskers komen uit China.

De Civiele Bescherming liet eerder weten dat de maskers verdeeld worden ‘volgens de behoeften van de verschillende provincies’. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zegt via Twitter dat de verdeling om 5 uur vrijdagochtend begonnen is.

Er was afgelopen week veel commotie rond de schaarste aan mondmaskers, nadat een eerdere bestelling misliep. De zorgsector sloeg alarm over nijpende tekorten. Minister De Block beloofde daarop snel nieuwe oplossingen.

Volgens luchtvaartexpert Luk De Wilde wordt de volgende, nog grotere levering verwacht op 26 maart.

Strategische reserve

Niet alleen in ons land, ook in Frankrijk woedt er een debat over het gebrek aan strategische reserve van mondmaskers. De Europese Commissie kondigde donderdag aan op zeer korte termijn een gemeenschappelijke Europese voorraad van medisch materiaal op poten te willen zetten in de strijd tegen het coronavirus.

Meer