Platinatekort wordt groter nu het aanbod krapper wordt en de vraag stijgt


Key takeaways

  • De vraag naar platina steeg in het eerste kwartaal van 2025 met 10 procent tot 2,274 miljoen ounces.
  • Het totale aanbod daalde met 13 procent jaar op jaar tot 1,086 miljoen ounces, wat leidde tot een tekort van 816.000 ounces.
  • Het WPIC voorspelt een aanhoudende aanbodkrimp gedurende 2025 met een verwachte totale aanboddaling van 4 procent tot 6,999 miljoen ounces.

De wereldwijde platinamarkt kampt met een groeiend tekort nu het aanbod afneemt en de vraag sterk blijft, volgens een recent rapport van de World Platinum Investment Council (WPIC). Ondanks de geopolitieke onzekerheden steeg de wereldwijde vraag naar platina in het eerste kwartaal van 2025 met 10 procent tot 2,274 miljoen ounces.

Deze groei werd grotendeels veroorzaakt door een toename van de platinavoorraden op de beurs. De tariefgerelateerde onzekerheid en de toenemende locatiepremies stimuleerden een grotere instroom van metaal in de Verenigde Staten. Met name de diverse toepassingen van platina hebben bijgedragen aan de veerkracht van platina te midden van verschuivingen in het Amerikaanse tariefbeleid.

Heropleving van de vraag naar platinajuwelen in China

Chinese consumenten zorgen voor een renaissance in de vraag naar platina juwelen, waardoor de wereldwijde verkoop van juwelen dit jaar naar verwachting met 5 procent zal stijgen. Analisten waarschuwen echter dat het aanbod van platinamijnen aanhoudende neerwaartse risico’s loopt.

Hoewel de vraag naar platina voor auto’s stabiel blijft, voorspelt het WPIC een lichte daling van 2 procent in de totale vraag naar auto’s voor 2025. Deze daling wordt versterkt door een daling van 10 procent in het totale aanbod tot 1,458 miljoen ounces in het eerste kwartaal van 2025.

Storingen in de toeleveringsketen

De seizoensgebonden zwakke mijnproductie en een bescheiden herstel in recycling konden de daling niet volledig compenseren, wat resulteerde in een tekort van 816.000 ounces – het grootste kwartaaltekort in zes jaar. Deze trend weerspiegelt een bredere aanbodkrimp. Het totale mijnbouwaanbod daalde met 13 procent jaar op jaar tot 1,086 miljoen ounces in het eerste kwartaal, wat de laagste kwartaalproductie is sinds het tweede kwartaal van 2020.

Zuid-Afrika was het zwaarst getroffen door deze daling, met ongewoon zware regenval die leidde tot een daling van de geraffineerde productie met 10 procent jaar op jaar tot 715.000 ounces. Het WPIC verwacht aanhoudende aanbodbeperkingen gedurende 2025 en voorspelt een daling van 4 procent jaar op jaar in het totale aanbod tot 6,999 miljoen ounces.

Ondanks een voorspelde daling van 4 procent in de vraag naar 7,965 miljoen ounces voor 2025, ligt dit cijfer nog steeds 115.000 ounces boven de vorige voorspelling. Dit onderstreept het groeiende tekort, dat nu wordt voorspeld op 966.000 ounces – wat het derde opeenvolgende jaar van tekorten betekent.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.