Stijgend aanbod van Amerikaans staatspapier, ooit een bastion van financiële stabiliteit, botst op dalende vraag

De Amerikaanse staatsobligatiemarkt, traditioneel een bastion van financiële stabiliteit, ervaart sinds het uitbreken van COVID-19 een aanzienlijke onrust. Deze situatie belicht de noodzaak om de economische strategieën en beleidsbeslissingen van de VS grondig te heroverwegen.

Waarom is dit belangrijk?

De dramatische veranderingen in de obligatiemarkt kunnen wijzen op een verminderd vertrouwen in de Amerikaanse economie, met potentieel wereldwijde financiële gevolgen. Ratingbureau Moody's meldde onlangs dat Amerikaanse financiële instellingen per 30 september ongerealiseerde verliezen hadden opgelopen van maar liefst 650 miljard dollar.

Buitenlandse kopers hebben steeds minder interesse

In het nieuws. De waarde van het BlackRock iShares 20+ Year Treasury Fund is met 48 procent gedaald sinds april 2020. Een scherpe indicator van de huidige toestand.

  • Rendementen op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties zijn recentelijk gestegen tot boven de 5 procent, wat ongebruikelijk is voor deze normaal stabiele investeringsvorm. "Hoger dan dat begint een destructief proces, dan zal er iets breken," zegt Mohammed El-Erian, de chie
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer