Sterk signaal dat China zijn zero-covidbeleid heroverweegt

Topepidemioloog Zeng Guang meent dat China op lange termijn met het coronavirus zal moeten leren samenleven.

China houdt al sinds het begin van de Covid-19-pandemie vast aan een streng zero-covidbeleid, wat feitelijk betekent dat het geen enkele besmetting binnen zijn grenzen duldt. Dat leverde China in de eerste twee jaar van de pandemie heel wat op. Het land zag maar enkele duizenden besmettingen en amper doden, terwijl andere regio’s het zwaar te verduren kregen. Omdat China lange tijd bijna volledig covidvrij was (volgens officiële cijfers) kon het als bijna enige land ter wereld economische groei optekenen in het coronajaar 2020.

Het afgelopen jaar ziet de situatie in China er helemaal anders uit. De Chinese economie sputtert steeds vaker, ondanks de sterke groei van deze maand. Dat heeft te maken met de vergrijzing van de Chinese samenleving, maar ook met het coronavirus, dat langzaam een weg terug naar China heeft gevonden en vooral in Hongkong momenteel een forse uitbraak kent. De overheid wil de verspreiding van het coronavirus koste wat kost inkapselen. Daarvoor offert het de efficiëntie van zijn industriële toeleverketens op, maar ook het dagelijks leven in zijn grootsteden. Met onverbiddelijke lockdowns, massale testen en strenge reisbeperkingen tracht men Covid-19 in toom te houden. Die aanpak wordt vaak benoemd als een zero-covidbeleid.

Verwacht werd dat China nog jarenlang zou vasthouden aan dat beleid, om te bewijzen aan de wereld dat zijn systeem superieur is om zijn bevolking te beschermen. Maar maandag publiceerde Zeng Guang, topepidemioloog van het Chinese Centrum voor ziektebestrijding en -preventie, een bericht waarin hij een sterk signaal geeft dat China dan toch het zero-covidbeleid heroverweegt. Het bericht van Zeng verscheen op zijn geverifieerde profiel op het Chinese socialemediaplatform Weibo en werd vervolgens overgenomen door verschillende lokale media.

“Zero-covidbeleid zal er niet voor eeuwig zijn”

Zeng schrijft dat Chinese en westerse onderzoekers het er overeen zijn dat de Omikron-variant enkel in zeldzame gevallen serieuze symptomen of sterfte teweeg brengt. Volgens de epidemioloog zou er daardoor in de toekomst een consensus kunnen ontstaan tussen China en andere landen voor een “gemengd” covidbeleid.

Vervolgens verwijst Zeng rechtstreeks naar het zero-covidbeleid van China. Volgens hem zal dat beleid er niet voor eeuwig zijn en is leven met het virus wel degelijk een doel op lange termijn van de Chinese overheid. Wel zou China niet happig zijn om de teugels weldra volledig los te laten. 

China kiest er voor om rustig af te wachten en te observeren hoe andere landen hun covidbeleid vormen en hoe dat voor hen verloopt. Maar in de nabije toekomst zal China zeker omhullen wat zijn eigen plannen zijn om samen te leven met virus.

Complete verrassing voor de meeste Chinezen

Het bericht van Zeng komt als een complete verrassing voor de Chinezen. Het feit dat Zeng zijn boodschap deelde op een van de grootste sociale mediaplatformen en dat het niet gecensureerd werd door de overheid, zegt heel veel.

Dat denkt ook Xinhua-journalist Yang Liu. Volgens hem toont het bericht dat China objectief begint te kijken naar de meer open coronamaatregelen van het westen, zonder een oordeel te vellen over de eerdere mislukkingen van die regio op het vlak van Covid-19-bestrijding. Vergelijkingen tussen het covidbeleid van het westen en China zouden bovendien zeldzaam zijn. Vooral op het bestuurlijk niveau van Zeng, die een van de meest gezaghebbende wetenschappelijke stemmen over Covid-19 zou zijn in China.

Het feit dat Zeng deze opmerkingen in de openbare ruimte gooit, betekent dat China heroverweegt hoe het Covid-19 aanpakt en dat er actief discussies plaatsvinden op topniveau, besluit Liu.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.