7,5 miljoen Hongkongers moeten verplicht 3 keer testen voor COVID-19

De Hongkongse overheid heeft drie verplichte testen afgekondigd voor zijn bevolking van 7,5 miljoen burgers.

De speciale Chinese administratieve regio Hongkong is één van de slagaders van de handel in Azië en vooralsnog het kloppende financiële hart van de regio. Maar de stad kreunt onder een vijfde golf van de Omikron-variant en leeft bovendien onder het juk van de “Zero Covid”-strategie waar China aan vastklampt.

In een poging om de overheid in Peking tevreden te houden, die al enkele van zijn topmannen naar de metropool stuurde om de besmettingen onder controle te krijgen, gaat de Hongkongse leider, Chief Executive Carrie Lam, nu een hels karwei uitvoeren. Lam kondigde dinsdag aan dat elke Hongkonger zich vanaf midden maart drie maal verplicht zal moeten testen voor corona.

Daarmee volgt Lam de Chinese strategie waarbij vroege testen, strikte quarantaineregels, vergaande contact tracing en een reisbeperking het virus zouden moeten verslaan, bericht de BBC.

Een van de drukste steden van Azië ligt er verlaten bij

Alle 7,5 miljoen inwoners van Hongkong zullen om de week een verplichte PCR-test moeten afnemen. Er zouden ongeveer 1 miljoen tests beschikbaar zijn. 

“Omdat we een bevolking van ongeveer 7 miljoen mensen hebben, zal elke test zo’n zeven dagen duren. De volgende drie maanden zullen cruciaal zijn om de pandemie te bestrijden. Deze epidemie overstijgt de middelen van de Hongkongse overheid om ze te bestrijden”, verklaarde Lam tegen lokale reporters.

Er wordt verwacht dat grote delen van de bevolking binnen enkele weken in totale isolatie zullen terechtkomen. De volledige lockdown van de stad, een tactiek die vaak toegepast wordt in China, is uitgesloten. Ondertussen zijn de meestal drukke delen van centraal Hongkong bijna volledig verlaten.

Aantal besmettingen van de afgelopen twee jaar vervijfvoudigd op twee maanden tijd

Hongkong werd in het begin van de pandemie vaak geloofd voor zijn aanpak van het virus. Vooral door zijn ervaringen met de uitbraak van het coronavirus SARS tussen 2002 en 2004 zou Hongkong een stapje voor zijn op andere landen.

Dinsdag rapporteerde Hongkong echter 6.211 nieuwe besmettingen. Het echte cijfer ligt wellicht nog een pak hoger omdat er meer dan dubbel zoveel ongeboekte besmettingen zouden zijn.

Dat aantal besmettingen is opmerkelijk als je in gedachten houdt dat Hongkong in de eerste twee jaar van de pandemie enkel 12.650 gevallen van COVID-19 moest noteren. Het aantal besmettingen is sinds begin januari dus vervijfvoudigd.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20