De Omikron-zondebok van Hongkong: Cathay Pacific aangeklaagd vanwege stijgende besmettingen

Terwijl de coronabesmettingen in Hongkong stijgen, neemt de druk op lokale luchtvaartmaatschappijen toe. Cathay Pacific Airways werd maandag aangeklaagd door het ministerie van Justitie voor het niet correct naleven van de Covid-maatregelen.

Maandag werd duidelijk dat het aantal nieuwe gevallen van Covid-19 in de Chinese speciale administratieve regio opnieuw recordcijfers brak. Er werden die dag meer dan 2.000 nieuwe gevallen vastgesteld, rapporteert de Hongkongse krant South China Morning Post. Dat is het hoogste aantal besmettingen die in de metropool ooit geteld werden op één dag sinds de start van de pandemie twee jaar geleden. Nog eens 4.500 andere mensen zouden bovendien bij een voorlopige controle positief getest hebben.

Volgens de autoriteiten van Hongkong is er een bedrijf dat duidelijk heeft bijgedragen tot de verspreiding van de Omikron-variant in de stad: Cathay Pacific Airways. Via de grootste luchtvaartmaatschappij van de regio zouden er zeker 50 besmette mensen vorige maand Hongkong binnengekomen zijn. Bemanningsleden van Cathay zouden ook geregeld de draconische quarantaineregels van de stad schenden. (Piloten werden al gedwongen een loonsverlaging van 50 procent te accepteren. Sommigen van hen brachten dit jaar al 200 dagen in een hotelkamer door.)

Carrie Lam, de Chief Executive van Hongkong en één van de architecten achter het eroderen van de vrijheden in de Chinese stad, waarschuwde begin deze maand al dat ze al haar politieke macht zal aanwenden om Cathay te bestraffen als de luchtvaartmaatschappij nog meer fouten zou maken.

“Gefaald om Omikron op afstand te houden”

Maandag kwam het dan eindelijk zo ver. De Hongkongse journalist Ezra Cheung berichtte die ochtend op Twitter dat het ministerie van Justitie Cathay Pacific voor de rechter zal slepen voor “het falen om Omikron op afstand te houden”. Carrie Lam zou openlijk gezegd hebben dat ze de luchtvaartmaatschappij ter verantwoording zou roepen nadat nog eens twee besmette bemanningsleden de quarantaineregels na een vlucht gebroken hadden.

Cathay heeft begin deze maand al zijn verontschuldigingen aangeboden voor de daden van zijn werknemers en stemde er mee in mee te werken aan onderzoeken van de overheid. Maar Cathay-voorzitter Patrick Healy beklemtoonde wel dat de “niet-naleving van een kleine minderheid niet de discipline en professionaliteit van de Cathay Pacific-bemanning van de afgelopen maanden mag overschaduwen.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20