Herstel van Chinese economie vertraagt

Het economisch herstel van China vertraagde tijdens het tweede kwartaal. Toch bleef de economische motor van de Aziatische supermacht bijzondere veerkracht vertonen sinds het coronavirus grotendeels stopte met circuleren binnen de grenzen.

Waarom is dit belangrijk?

De Chinese economie was zowat de enige ter wereld die tijdens het coronajaar 2020 groei mocht optekenen. Tijdens het tweede kwartaal van 2021 presteerden de Chinese fabrieken opnieuw sterker dan verwacht. Toch is de groei van het herstel ondertussen afgenomen. Binnenlandse bestedingen van de Chinezen en overheidsbeleid zullen de komende maanden een grote rol spelen om het momentum van het herstel kracht bij te zetten.

Er waren al voortekenen dat ‘s werelds tweede grootste economie meer ondersteuningsbeleid zou invoeren, maar nu is het dus zeker: De groei van China’s economisch herstel stagneerde in het tweede kwartaal en daar zal Peking een belangrijk agendapunt van maken.

Op kwartaalbasis groeide het bruto binnenlands product van China in het tweede kwartaal aan met 1,3 procent, deelde het nationale statistiekbureau van China donderdag mee. Origineel werd dat cijfer door het overheidsorgaan rond de 0,4 procent geraamd.

Sterke groei vergeleken met desastreuze eerste kwartaal 2020

De groei ligt met andere woorden een pak hoger dan de 1 tot 1,2 procent groei die economen hadden voorspeld in een enquête van persagentschappen Bloomberg en Reuters. Maar toch is er sprake van een afremming van de stijging.

In de eerste drie maanden van het jaar groeide het bbp van China namelijk met 18,3 procent, vergeleken met diezelfde periode in 2020. Dit kwartaal stond de groei van het bbp op zo’n 7,9 procent, vergeleken met het tweede kwartaal in 2020.

Dat die vergelijking sterke cijfers van een eerste kwartaal in 2021 afschildert, heeft vooral te maken met wat er gebeurde in het begin van 2020. Toen moest het hele land met bijna 1,4 miljard inwoners in een lockdown om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan.

Peking speelt het veilig

Hoewel China’s premier Li Keqiang de groei van de Chinese economie voor het tweede kwartaal inschatte rond de 6 procent, werd dit door economen gezien als een te conservatieve voorspelling. De meeste economen hadden minstens een groei van 8 procent verwacht voor dit jaar, zeker vanwege de barre omstandigheden van 2020.

De drijvende kracht achter het herstel blijven de enorme productiviteit van de Chinese fabrieken, de sterke verkoopcijfers binnen de lokale economie en de forse investeringen in vaste activa.

Peking blijft het voorlopig wel voorzichtig spelen. Vorige week maakte de Chinese overheid nog meer middelen vrij voor de banken om te lenen, waardoor experts denken dat de regering zich ernstige zorgen maakt om een eventuele vertraging van de economische activiteit.

(am)

Lees ook:

Meer