Chinese economie groeit sneller dan voor coronacrisis

De Chinese economie kende in het vierde kwartaal van 2020 een groei van maar liefst 6,5 procent, wat een snellere stijging is dan voor de coronapandemie. Over het gehele jaar kende de economie een groei van 2,3 procent.

De groei van het bruto binnenlands product van China in het laatste kwartaal van 2020 overtreft alle verwachtingen, zo blijkt uit cijfers die maandag zijn vrijgegeven en waarover The Financial Times bericht. De Chinese economie kende daarin een groei van 6,5 procent, terwijl de industriële productie de herstel van het land verder bleef aandrijven. In het vierde kwartaal van 2019 groeide de economie van China met 6 procent.

De nieuwe gegevens bevestigen de snelle ommezwaai van de op een na grootste economie ter wereld, die begin 2020 voor het eerst in meer dan vier decennia kromp. De daling kwam er nadat de autoriteiten een lockdown hadden afgekondigd, om de eerste uitbraak van de pandemie in te dijken.

Export met twee cijfers

In december vorig jaar registreerde China het grootste handelsoverschot ooit. Drie maanden na elkaar kon het land een exportgroei noteren die uit twee cijfers bestond. Zo steeg de export vorige maand met 18 procent, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

De gegevens worden bevestigd door andere maatstaven die de groei van grootmacht China onderstrepen. De Chinese renminbi was in december 2020 het meest waard sinds 2018. De Chinese aandelenmarkt bereikte dan weer het hoogste niveau sinds de wereldwijde financiële crisis.

De groei van het land trok vorig jaar de aandacht van buitenlandse investeerders, die via een investeringsprogramma in Hongkong zo’n 154 miljard dollar naar Chinese aandelen en obligaties sluisden.

Nieuwe lockdowns

In China viel het aantal besmettingen met het coronavirus half 2020 sterk terug. Een recente uitbraak in de noordelijke provincie Hebei heeft een nieuwe golf van sociale beperkingen en lockdowns ingeluid. Vorige week rapporteerde het land zijn eerste dodelijke slachtoffer sinds april vorig jaar.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20