Steeds meer lockdowns in Europa

Europa lijkt langzamerhand weer op slot te gaan. Steeds meer Europese regeringen wenden zich opnieuw naar strengere maatregelen, zoals algemene of ‘mini’ lockdowns om de vierde golf van het coronavirus te bestrijden. En dat zorgt voor veel ontevredenheid bij de burgers.

Het aantal nieuwe besmettingen heeft een recordhoogte bereikt en sommige landen, waaronder Duitsland, Tsjechië en Griekenland, treden hard op tegen niet-gevaccineerden omdat hun gezondheidsdiensten tot het uiterste worden gedreven. Oostenrijk is nog verder gegaan en heeft maandag een volledige lockdown ingesteld.

Vrijdagavond braken in Rotterdam gewelddadige demonstraties uit tegen de coronamaatregelen in Nederland. De politie loste waarschuwingsschoten en sloeg de menigte uiteen met een waterkanon. Er zijn minstens zeven gewonden gevallen.

Geen winterevenementen in Gent

De Nederlandse regering heeft voorgesteld negatieve tests uit te sluiten als bewijs van gezondheid. Ze besliste om alleen vaccinatie of herstel van infectie toe te staan op de gezondheidspas.

De deelstaat Saksen in het oosten van Duitsland, een van de zwaarst getroffen delen van het land door de huidige golf van besmettingen, kondigde vrijdag laat strengere beperkingen op het openbare leven aan. De kerstmarkten zijn afgelast en mensen die niet gevaccineerd zijn, krijgen een avondklok in de risicogebieden. Beieren heeft ook een mix van lockdowns en avondklokken ingesteld.

Oostenrijk heeft de meest drastische maatregel tot nu toe genomen en de vierde lockdown sinds het begin van de pandemie afgekondigd. De meeste winkels, restaurants, sporthallen en culturele instellingen zullen in eerste instantie drie weken gesloten blijven.

In België heeft voorlopig enkel Gent de kerstmarkten en alle andere winterevenementen afgeschaft.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20