Duitsland wil lockdown voor ongevaccineerden in gebieden met hoge hospitalisatie van Covid-patiënten

Duitsland wil strenger optreden tegen mensen die niet zijn ingeënt tegen Covid-19. Er zullen beperkingen worden ingevoerd voor niet-gevaccineerden in gebieden waar het aantal ziekenhuisopnames een bepaalde drempel overschrijdt, zo zijn bondskanselier Angela Merkel en de leiders van de zestien deelstaten van Duitsland overeengekomen.

De nieuwe regels houden in dat in gebieden waar de afgelopen zeven dagen meer dan drie Covid-patiënten per 100.000 mensen in het ziekenhuis zijn opgenomen, alleen gevaccineerden en degenen die van het virus zijn hersteld toegang krijgen tot openbare ruimten zoals sportevenementen, culturele voorstellingen en restaurants.

Boosterprik

“We moeten snel een rem zetten op de exponentiële stijging van het aantal gevallen en de bezetting van intensive care-afdelingen”, zei Merkel. Ze noemt de situatie in het land “dramatisch”.

“Met de huidige dynamiek komen we in een zeer, zeer moeilijke situatie terecht, vooral voor alle mensen die in ziekenhuizen werken en vooral op de intensive care”, zei Merkel.

De vertrekkende kanselier drong er bij meer Duitsers op aan zich te laten vaccineren en zei onomwonden dat “veel maatregelen die nu moeten worden genomen, niet nodig zouden zijn geweest als we meer mensen hadden gevaccineerd”.

De Duitse vaccinatiegraad ligt op minder dan 68 procent van de volledige bevolking. In België is zo’n 75 procent van de bevolking gevaccineerd.

Volledige vaccinatie zou het coronavirus momenteel echter niet meer effectief kunnen stoppen. Een derde of boosterprik is daarom nodig, bevelen experts aan.

Oostenrijk en Tsjechië

Duitsland is niet het eerste Europese land dat zulke beperkingen invoert voor mensen die niet zijn ingeënt tegen corona.

Oostenrijk plaatste eerder deze week ongeveer twee miljoen mensen die niet volledig zijn ingeënt tegen Covid-19 in een lockdown. Ze mogen hun huis alleen verlaten om beperkte redenen, zoals werken of eten kopen.

Ook Tsjechië kondigde donderdag strengere beperkingen aan voor niet-ingeënte mensen. In Tsjechië mogen vanaf maandag alleen personen die gevaccineerd zijn of in de afgelopen zes maanden van Covid zijn hersteld, restaurants binnengaan, bepaalde evenementen bijwonen en van diverse andere diensten gebruikmaken.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20