Steeds meer coronapatiënten in ziekenhuis worden niet door, maar met het virus opgenomen

Het aantal ingevulde ziekenhuisbedden met besmette patiënten is een belangrijke pijler om de situatie rond het virus Covid-19 te monitoren. Al valt er een belangrijke nuance te noteren bij dat cijfer: zo’n 38 procent van de opgenomen patiënten belandde niet in het ziekenhuis omwille van het virus, maar is wel besmet. Dat schrijft De Standaard op woensdag.

In totaal worden momenteel zo’n 3.438 ziekenhuisbedden ingenomen door patiënten met Covid-19. Maar lang niet iedereen in dat cijfer is in het ziekenhuis beland door de symptomen van het coronavirus.

Ziekenhuizen zien steeds meer bedden ingenomen worden door patiënten die om een andere reden opgenomen worden, maar wel positief blijken te zijn – bijvoorbeeld een besmet persoon die na een ongeval in het ziekenhuis belandt. Verandert die trend iets aan de huidige situatie? Bitter weinig zo blijkt.

Onderscheid in barometer

Ten eerste houdt de coronabarometer al rekening met dat onderscheid. Hoewel het bezettingscijfer in de ziekenhuizen alle besmette patiënten meerekent, registreert het aantal opnames enkel de patiënten die omwille van Covid-19 binnenkomen. De coronabarometer, die voortaan moet bepalen welke maatregelen nodig zijn, houdt daarom enkel rekening met het gemiddelde aantal opnames per week.

“Het aantal opnames is de belangrijkste parameter”, verklaart viroloog Steven Van Gucht aan Het Nieuwsblad. “Die geeft enkel opnames omwille van Covid weer: mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus, daardoor ziek worden en een opname nodig hebben.”

Vorige week werden gemiddeld 330 patiënten per dag omwille van Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen. Daarbovenop zouden nog eens gemiddeld 200 besmette patiënten in de ziekenhuizen worden opgenomen, maar om een andere reden dan het virus.

Blijvende impact op ziekenhuispersoneel

In de ziekenhuiscijfers wordt dus steeds een steeds groter aandeel ingenomen door patiënten die geen specifieke zorg voor een coronabesmetting nodig hebben. Toch leveren ze nog steeds extra druk op voor het personeel. Een besmet persoon kan immers niet zomaar tussen niet-geïnfecteerde patiënten worden geplaatst. Om een verdere besmetting binnen het ziekenhuis zelf te voorkomen, moeten die patiënten dus apart behandeld worden.

In de ziekenhuizen zijn nog steeds extra veiligheidsmaatregelen nodig. Dat zorgt ook voor extra werkdruk op het ziekenhuispersoneel.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.