Station van Di Rupo’s Bergen (Mons) duurder dan dat van… Rome

De kost van de bouw van het nieuwe treinstation van Bergen (Mons), de stad van ex-burgemeester en huidig premier Elio Di Rupo, overtreft ruimschoots die van het nieuwe station Tiburtina van Rome. Per passagier wordt zo’n 17.532 euro geïnvesteerd, in Rome is dat amper 2.429 euro. De totale kost van het station – waarvan de bouw in juli is aangevat – is op 150 miljoen euro gebudgetteerd. Bronnen dichtbij het dossier spreken al van 190 miljoen, aldus de krant L’Echo, terwijl het in 2007 nog over 37 miljoen euro ging.

Het gaat om een ontwerp van de Valenciaanse architect Santiago Calatrava, die ook al het ontwerp van het nieuwe station van Luik Guillemins voor zijn rekening nam (kostprijs: 320 miljoen euro; 36.000 passagiers per dag). Het nieuwe station van Mons zou midden 2015 worden ingehuldigd.

Volgens cijfers van de NMBS namen in 2009 dagelijks zo’n 8.500 mensen de trein in het station van Bergen. Ter vergelijking: in november 2011 werd in Rome een nieuw station geopend waarin 170 miljoen euro werd geïnvesteerd. Met dat verschil dat er dagelijks 140.000 passagiers op een strein stappen.

Een ander voorbeeld is het nieuwe station van Renens, nabij het Zwitserse Lausanne. Daar werd 22 miljoen geïnvesteerd in een station dat dagelijks… 20.000 passagiers verwelkomt.

Meer
Mijn Volglijst

Valuta: dollar fundamenteel beter dan euro

27/11/2021 09:24

(ABM FN-Dow Jones) Fundamenteel staat de Amerikaanse dollar er beter voor dan de euro. Dit vindt valuta-analist Joost Derks van iBanFirst.

Daarbij verslechtert de coronasituatie in Europa "in rap tempo met mogelijk hardere lock-downs tot gevolg". De euro/dollar is hier afgelopen week ook al op vooruit gelopen, maar werd aan het eind van de afgelopen handelsweek een halt toegeroepen, zag Derks.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20