Start-ups die klimaatopwarming aanpakken, hebben al 32 miljard dollar opgehaald dit jaar

Meer en meer durfkapitalisten zijn bereid om te investeren in start-ups die de klimaatopwarming willen aanpakken. Cijfers uit een rapport van het durfkapitaalanalysebedrijf Dealroom en promotiebureau London & Partners tonen aan dat er dit jaar al 32 miljard dollar werd geïnvesteerd in dergelijke ondernemingen.

Het jaar mag dan nog niet afgelopen zijn, maar de start-ups die iets willen doen tegen de klimaatopwarming hebben dit jaar al meer kapitaal opgehaald dan in 2020. In totaal hebben durfkapitalisten al 32 miljard dollar geïnvesteerd in klimaattechnologie. Dat is niet alleen een toename in vergelijking met 2020, maar ook een verviervoudiging ten opzichte van 2016. Toen waren investeerders bereid “slechts” 6,6 miljard dollar te investeren in groene technologie. Dat meldt CNBC.

1.000 miljard dollar

Die toename is er onder meer gekomen omdat enkele van ’s werelds grootste investeerders heel wat potentieel zien in klimaatgerichte start-ups. Zo zei Larry Fink, CEO van Blackrock, maandag nog dat hij verwacht dat de eerstvolgende start-up ter waarde van 1.000 miljard dollar een bedrijf gespecialiseerd in klimaattechnologie zal zijn. “Ik ben ervan overtuigd dat de volgende 1.000 unicorns (bedrijven met een marktwaardering van meer dan een miljard dollar, red.) geen zoekmachine of mediabedrijf zullen zijn, maar bedrijven die groene waterstof, groene landbouw, groen staal en groen cement ontwikkelen”, klonk het.

Ook Bill Gates verwacht dat heel wat nieuwe groene bedrijven binnenkort zullen uitgroeien tot echte mastodonten. “Op vlak van klimaattechnologie verwacht ik dat we in de nabije toekomst acht tot tien nieuwe Tesla’s zullen mogen verwelkomen”, zei hij afgelopen woensdag tijdens een interview. “Er zullen ook Microsoft-, Google-, Amazonbedrijven ontstaan uit deze ruimte.”

Snelste groei in Europa

Tussen 2016 en 2021 hebben start-ups gespecialiseerd in klimaattechnologie in de Verenigde Staten de meeste financiering aangetrokken, terwijl hun tegenhangers in China, Zweden en het Verenigd Koninkrijk op de tweede plaats kwamen. Europa is wereldwijd de snelst groeiende regio voor klimaattechnologie. Volgens het rapport zijn durfkapitaalinvesteringen in Europa tussen 2016 en 2021 gestegen van 1,1 miljard tot 8 miljard dollar.

Met uitzondering van de Bay Area in Californië, is Londen de thuisbasis van de grootste concentratie van start-ups gespecialiseerd in de klimaatopwarming, volgens het rapport. Sinds het klimaatakkoord van Parijs (in 2015) zijn er maar liefst 416 dergelijke start-ups bijgekomen in de Engelse hoofdstad. De waarde van al die start-ups wordt geschat op 28 miljard dollar.

(am)

Meer